طرح ملي «ايران، مرز پرگهر» با هدف تقويت روحيه خودباوري و تحقق شعار «ما ميتوانيم» در ميان دانشگاهيان و نخبگان دانشگاهي سراسر کشور طراحي و اجرا ميشود. اين طرح بهمنظور آشناسازي دانشجويان و نخبگان با مواريث فرهنگي و تمدني، پروژههاي ملي و توانمنديهاي صنعتي، فنّاورانه، علمي - آموزشي و زيربنايي کشور انجام ميشود.
دبيرخانه طرح در مرکز گردشگري علمي - فرهنگي سازمان دانشجويان ايران جهاددانشگاهي مستقر است و واحدهاي منتخب جهاددانشگاهي، اردوها را اجرا ميکنند. اين طرح از سال 1384 تا پايان سال تحصيلي 1400 در هفده دوره در سراسر کشور برگزار شده است که طي 2797 اردو، 106100 نفر از دانشجويان و نخبگان دانشگاهي از مقاصد علمي و فرهنگي بازديد کردهاند.
ازجمله راههاي حفظ کيان و استقلال ايران اسلامي و دستيابي به توسعه پايدار، تکيه بر توانمنديهاي داخلي در عرصههاي علمي، فرهنگي و اقتصادي است. راه پيشرفت و توسعه کشور از مسير خودباوري، تعهد و مسئوليتپذيري علمي و فرهنگي ميگذرد و به سرانجام ميرسد و بدون تقويت اين خصايل فرهنگي، اميد به آينده شکل نخواهد گرفت. اردوهاي علمي - فرهنگي «ايران، مرز پرگهر» از طرحهاي فرهنگي برجستهاي است که مورداستقبال خوب دانشجويان قرار گرفته است و مسئولان کشوري، نخبگان و مديران، اين طرح را بارها تحسين کردهاند. در طراحي و اجراي اردوهاي «ايران، مرز پرگهر» تلاش ميشود تا دانشجويان، در قالب اردوهاي نظاممند و متناسب با رشتههاي تحصيلي از بناهاي فرهنگي و تاريخي و مراکز علمي و فنّاورانه و پروژههاي صنعتي بازديد کنند تا شناختي رودررو و بيواسطه با «ايران گذشته» و «ايران امروز» ايجاد شود. نكته مهم در اين خصوص اين است که اينگونه شناختهاي بيواسطه، برکات زيادي دارد كه درنتيجه، موجب ايجاد خودآگاهي تاريخي دانشجويان ميشود و ضمن آشناسازي دانشجويان با هويتهاي اصيل (در برابر هويتهاي کاذب و گاه مخرب)، اعتمادبهنفس آنها براي ساختن ايرانِ امروز بر پايه دستاوردهاي ايران ديروز ايجاد ميشود. اين غايت دستاورد طرح است که اگر اجراي اردوهاي علمي با کيفيت و کميت بيشتري صورت پذيرد، زمينهساز بسياري از اتفاقهاي خوب در آينده خواهد بود انشاءالله.