سه شنبه 9 آبان 1402
بازدید:
372
به گزارش خبرنگار ایسنا، صبح امروز ـ دوشنبه ـ هشتم آبان ماه رویداد هنری ایران و چین با حضور مقامات ایران و چین در تالار ایران فرهنگستان هنر برگزار شد.
در این نشست مجید شاهحسینی ـ رئیس فرهنگستان هنر ـ با اشاره به سابقه برگزاری نشست مشترک فرهنگی ـ هنری این فرهنگستان با وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری خلق چین، این رویداد را دومین نشست مشترک فرهنگی عنوان کرد و گفت: سابقه دوستی دیرینه و مراودات فرهنگی و هنری، میان دو تمدن باستانی ایران و چین از هزاران سال گذشته زبانزد تاریخنگاران بوده است و امروزه که برخی از رژیمهای نوپدید و نامشروع در منطقه با عمری به کوتاهی ۷۵ سال، به حمایت حامیان غربی فاقد تمدن، منطقه غرب آسیا را در لهیب آپارتاید به آتش و خون کشیدهاند، زمان آن فرا رسیده تا این دو تمدن باستانی از طریق دیپلماسی فرهنگی و به زبان شیوای هنر انقلابی یک بار دیگر مردم آزاده جهان را به ارزشهای انسانی و اخلاقی و پیروی از آیین فتوت و جوانمردی رایج در این دو سرزمین کهن فرا خوانند.
وی با بیان اینکه فرهنگستان هنر با تاکید ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران موظف است تا از طریق دیپلماسی فرهنگی باب جدیدی را به سوی جهان شرق و هنرمندان چیرهدست آن بگشاید، خطاب به مقامات چین گفت: از این رو مقدم جنابعالی را که طلایهدار هنرمندان سرزمین پهناور چین هستید، به کهندیار هنرپرور ایران پاس میداریم. امیدواریم که این رویداد مشترک هنری نقطه آغاز جدیدی بر روابط فرهنگی هنری جمهوری اسلامی ایران با جمهوری خلق چین باشد.
رئیس فرهنگستان هنر در ادامه به تعاملات ایران و چین از دوران کهن اشاره کرد و در این رابطه گفت: داستان دوستی این دو تمدن کهن آسیایی از دیرباز به زبان هنرمندان ایرانی و چینی روایت شده است که بخشی از آن را در اشعار شاعران شیرینسخن ایرانزمین میتوان یافت.
او به ابیاتی از حکیم ناصر خسرو قبادیانی، حکیم ابوالقاسم فردوسی، سعدی، حافظ، خواجوی کرمانی و دیگر شاعران اشاره کرد و گفت: حکیم ناصر خسرو قبادیانی میفرماید «طلب علمت فرمود رسول حق/ گر سفر باید کردن به مثل تا چین» و حکیم ابوالقاسم فردوسی در این دو بیت میفرماید «ز اسبان چینی و دیبای چین/ ز تخت و ز تاج و ز تیغ و نگین/ همی بینم این دشت آراسته/ چو بتخانه چین پر از خواسته»؛ این بیت نغز نیز از سعدی شیرین سخن است و گفته «همه عالم صنم چین به حکایت گویند/ صنم ماست که درهرخم زلفش چینی است».
مجید شاهحسینی در ادامه سخنان خود به تعاملات هنری ایران و چین از جاده ابریشم نیز اشاره و اظهار کرد: همانگونه که میبینید، حکایت دوستی ایران و چین از هزاران سال پیش زبانزد هنرمندان و تاریخنگاران بوده و علاوه بر دانشمندان این دو سرزمین کهن، نقاشان، معماران، بافندگان، نوازندگان، شاعران، سفالگران، نویسندگان و امروز سینماگران ایرانی و چینی، به سهم خود بخشی از این دوستی دیرینه را در مسیر جاده ابریشم فرهنگی به زبان شیوای هنر روایت کردهاند.
رئیس فرهنگستان هنر با اشاره فیلم سینمایی «راه آبی ابریشم» که بخشی از آن در این نشست پخش شد، اظهار کرد: مفتخریم که در این رویداد فرهنگی، همزمان با برگزاری نمایشگاه آثار سفالگری سلادون هنرمندان چینی از ایالت جه جیانگ، یادی کنیم از اثر فاخر سینمای ایران «راه آبی ابریشم» که ۱۵ سال قبل به همت هنرمندان سینمای ایران پدید آمد و امروز این اثر سینمایی ارزشمند، سندی بر دوستی دیرینه ایران و چین است.
وی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که به همت هنرمندان و سینماگران دو کشور فصل تازهای در همکاری فرهنگی و هنری ایران و چین آغاز شود.
همچنین لو اینگچوان ـ معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین ـ در این مراسم ضمن ابراز خشنودی از برگزاری و افتتاح نمایشگاه سلادون جه جیانگ گفت: در ابتدا به نمایندگی از وزارت فرهنگ و گردشگری چین، برگزاری موفقیتآمیز این رویداد را تبریک میگویم. همچنین صمیمانه از سفارت چین و فرهنگستان هنر ایران برای حمایت قاطع از برگزاری این رویداد تشکر میکنم.
وی ادامه داد: با نگاهی به تاریخ، میبینیم دو کشور چین و ایران، نه تنها از طریق جاده ابریشم باستانی یکدیگر را شناختهاند، بلکه از هم آموختند. ترکیب ابریشم چین و هنر والای پارسی، ظرافت فرش ابریشم ایرانی را به وجود آورده است. ترکیب لعاب کبالت ایران و هنر عالی چین، ظرافت ظروف آبی و سفید را حاصل شده است. سفالینهها، کاغذ چاپ، باروت و سایر فناوریهای چین از طریق ایران به غربیترین نقاط آسیا و حتی دورترین نقاط اروپا گسترش یافته است. محصولاتی چون انار، انگور، زیتون، ظروف شیشهای، طلا و نقره و... نیز از مسیر پارسیان و اروپا به چین وارد شده است.
معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین، به جاده ابریشم اشاره و یادآور شد: نمایشگاه سلادون امروز که با عنوان«نسیمی دلنواز از جانب دریاها» برگزار شده است، میراث مشترک فرهنگی دو کشور را که از طریق جاده ابریشم انتشار یافته است به مردم ایران تقدیم میکند. اجرای سازهای سنتور، آرخو، پیپا و سایر آلات موسیقی نواخته شده در مراسم افتتاحیه نیز به وضوح تبادلات فرهنگی هنری و تاثیر متقابل آنها میان دو کشور را به نمایش میگذارد.
وی که سمت ریاست فرهنگستان هنر چین را نیز عهدهدار است، ادامه داد: در سالهای اخیر تبادلات فرهنگی و همکاریهای دو کشور شور و نشاطی مضاعف یافته است و دو طرف در زمینههای حفظ میراث فرهنگی، ترجمه آثار ادبی کلاسیک، مطبوعات و نشریات، فیلم و سینما تفاهمنامههایی را امضا کردهاند. در فوریه سالجاری، رئیس جمهور شی جینپینگ در دیدار با آقای رئیسی، رئیس جمهور ایران بیانیههای مشترکی را در جهت تبادلات و همکاریهای آتی دو کشور در زمینههای فرهنگی و اجتماعی صادر کردند. همچنین عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای و بریکس جانی دوباره به تبادلات فرهنگی میان دو کشور بخشیده است. در عین حال ایران از قدیمالایام، یک قطب مهم حمل و نقل تجاری در مسیر جاده ابریشم و کشوری مهم در امتداد «یک پهنه، یک راه» بوده است.
معاون وزیر فرهنگ و گردشگری چین ادامه داد: چندی پیش سومین اجلاس بینالمللی همکاری سران «پهنه و راه» با موفقیت در پکن برگزار شد و رئیس جمهور شی جینپینگ، هشت اقدام از سوی چین در جهت حمایت و توسعه طرح پهنه و راه را اعلام و طرحی جدید برای چین و سایر کشورها از جمله ایران، ترسیم کرد تا به توسعه و رونق هر چه بیشتر این طرح بیانجامد.
لو اینگچوان درباره گسترش مبادلات فرهنگی میان دو کشور اضافه کرد: در حال حاضر تعداد مبادلات فرهنگی میان دو کشور افزایش چشمگیری داشته است. پروژههای سابق بازیابی شدهاند و تعداد گردشگران چینی که وارد ایران میشوند روز به روز رو به افزایش است. اخیرا سازمان ما، طرحی تبلیغاتی را با عنوان «سلام چین» طراحی کردهاند و نهادهای ما با انتشار آن در خارج از مرزها، نه تنها مهماننوازی گرم ما را به گردشگران خارجی ابلاغ میکنند، بلکه این امر به تقویت مبادلات و همکاریهای بینالمللی و یادگیری متقابل تمدنهای جهانی خواهد انجامید.
وی در انتها گفت: روز گذشته دومین نشست کمیته مشترک فرهنگی چین و ایران با موفقیت در تهران برگزار شد. دو طرف طرح تبادلات فرهنگی و آموزشی میان دولت جمهوری خلق چین و دولت جمهوری اسلامی ایران را از سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷ امضا کردند. بر این باورم که روابط فرهنگی چین و ایران دوران جدیدی را آغاز خواهد کرد و نتایج جدیدی را به ارمغان خواهد آورد.
در این مراسم، چن دینگ شیانگ ـ معاون دبیر کل شهرداری نینگ بو ـ ضمن تشکر از فرهنگستان هنر و مهمانان حاضر در نشست گفت: ما امروز اینجا در ایران گرد هم آمدهایم تا در سایه طبیعت بکر و شعرگونه استان جهجیانگ با ظرافتها و زیبایی هنری سلادون چین آشنا شویم و از دوستی عمیق میان دو ملت سخن برانیم.
وی ادامه داد: «نینگبو» در تقاطع خط ساحلی سرزمین اصلی چین و سی درجه عرض شمالی واقع شده است. این منطقه هشت هزار سال تاریخ تمدن بشری و دو هزار و پانصد سال سابقه توسعه بندر دارد. نینگبو، نهتنها شهری تاریخی فرهنگی است، بلکه بهعنوان بندری مهم در جنوب رودخانه یانگ تسه به شمار میآید. این شهر نه تنها یکی از اولین بندرهای چین است، که به روی جهان خارج باز شده، بلکه نقطه آغازین جاده ابریشم دریایی باستانی نیز هست.
معاون دبیر کل شهرداری نینگبو افزود: رئیس جمهور شی جین پینگ از بنادر باستانی نینگبو به عنوان فسیلهای زندهای یاد کرده است که تاریخ جاده ابریشم باستانی را ثبت میکنند. هزاران سال است که چای چینی، ظروف سلادون و... از بندر نینگبو خارج شده و از طریق جاده ابریشم دریایی به خلیج فارس آمدهاند و با رونق جاده ابریشم دریایی موجبات ترویج تبادلات فرهنگی میان دو ملت و گسترش روابط انسانی را فراهم آوردهاند. چین و ایران در مسیر جاده باستانی ابریشم با یکدیگر آشنا شدند و از یکدیگر آموختهاند و در این راه نینگبو درگاه مهمی به شمار میآید.
وی به طرح مشترک «یک پهنه، یک راه» پرداخت و یادآور شد: روح باستانی و جدید جاده ابریشم از سویی به تاریخ و از سویی به آینده متصل شده است. امسال دهمین سالگرد پیشنهاد رئیس جمهور شی جینگپینگ برای ایجاد طرح مشترک «یک پهنه، یک راه» است. حقیقت نشان داده است که ساخت مشترک «پهنه و راه» مطابق با آرزوها و انتظارات کشورهای در مسیر است و آیندهای روشن دارد. هر یک از شهرهای ما در چین ایران باید در جهت افزایش مبادلات میان دو تمدن باستانی جاده ابریشم تلاش کنند.
چن دینگ شیانگ، در انتهای سخنرانی خود گفت: نشست معرفی جاذبههای گردشگری و فرهنگی نینگبو و نمایشگاه ظروف سلادون جیجیانگ که امروز افتتاح میشود، منابع گردشگری غنی استان جهجیانگ را با محوریت شهر نینگبو به نمایش میگذارد. شهری با تاریخ عمیق انسانی و جذابیتهای هنری شگفتانگیز، باشد تا از سلادون بهعنوان رسانهای برای بازگشایی تصویری جدید از تبادلات فرهنگی و گردشگری میان دو کشور استفاده کنیم. باشد تا از سلادون به عنوان نتهای جدید موسیقی بهره گیریم. تا سازی جدید برای دوستی مردم نینگبو و شهرهای ایران بنوازیم.
در این مراسم همچنین گروه هنرمندان چینی «اوو» قطعاتی را با ظروف سفالی سلادون اجرا کردند.
این مراسم با افتتاح نمایشگاه سفال و سلادون چین به پایان رسید.