بازدید دانشجویان دانشگاه قم از تالاب بهشت معصومه، دریاچه حوض سلطان و معدن سنگ عقیق
دوشنبه 28 آبان 1403 بازدید: 100

به گزارش مرکز گردشگری علمی – فرهنگی سازمان دانشجویان ایران، این اردو به همت سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی قم در  راستای نوزدهمین طرح ملی ایران، مرز پرگهر مورخ 9 آذرماه 1402 برگزار گردید.
دانشجویان ابتدا از تالاب بهشت معصومه بازدید کردند و با صرف صبحانه در کنار تالاب از منار دیدنی تالاب دیدن کردند، در ادامه آقای فراهانی  کارشناس منابع طبیعی استان به معرفی تالاب و ویژگی های این جابه گردشگری برای دانشجویان پرداخت.
وی تشریح کرد : تالاب بهشت معصومه قم حدود ۵ هکتار وسعت دارد. این آبگیر دائمی از به هم پیوستن رودها و چشمه‌های کویری تشکیل می‌شود. ویژگی شاخص دریاچه بهشت معصومه گونه‌های متنوع پرندگان در این تالاب است. بر خلاف سایر تالاب های قم این تالاب به زیستگاه پرندگان مهاجر تبدیل شده است. حضور پرندگان مهاجر به خاطر وجود انواع ماهیان در این آبگیر است. غاز، مرغابی، اردک، انواع آبچلیک، حواصیل، کاکایی، خروس کلی و دم جنبانک از جمله پرندگان مهاجر این تالاب هستند. حضور پرندگان مهاجر موجب جذب شکارچیان غیرمجاز در این منطقه شده است. این مسئله یکی از دلایل کاهش حضور گردشگران در این منطقه است. به همین دلیل سازمان محیط زیست، محیط بانانی را برای محافظت از این منطقه مأمور کرده است.
وجود تپه‌های ماهوری در اطراف تالاب دیگر امتیاز این تالاب است که آن را به مکان محبوبی برای پرنده نگری تبدیل کرده است. محققان و علاقمندان بسیار در زمان حضور پرندگان مهاجر به این تالاب سفر می‌کنند. البته گونه‌های گیاهی اطراف تالاب نیز قابل توجه هستند؛ سپس دانشجویان به سمت دریاچه حرکت کردند و از دریاچه حوض سلطان استان دیدن کردند و فراهانی به تشریح و توضیح این جاذبه گردشگری برای دانشجویان پرداختند.
وی گفت:دریاچه‌های نمک یکی از شگفت‌انگیزترین عناصر طبیعت هستند که به‌واسطه تبخیر شدید و رسوبات نمکی فراوان در منابع آبی پدید می‌آیند.  دریاچه حوض سلطان که به «دریاچه شاهی» نیز معروف است، با مساحت تقریبی ۲۴۰ کیلومتر مربع در جنوب رشته‌کوه‌ البرز قرار دارد.
وسعت و شکل دریاچه متناسب با ورود آب و میزان بارندگی آن در فصول مختلف سال، متفاوت است؛ بدین ترتیب، سطح آب دریاچه پیوسته نوسان می‌کند.
این دریاچه از دو چاله جدا از هم تشکیل شده است؛ چاله غربی به نام «حوض سلطان» و چاله شرقی به نام «حوض مره» است که به‌وسیله یک آبراهه به هم وصل می‌شوند.  در فصول پرآب ابتدا چاله مره پر می‌شود و سپس آب اضافی آن به حوض سلطان راه پیدا می‌کند.
دریاچه حوض سلطان از سطح دریا ۸۲۰ متر ارتفاع دارد که تقریبا در تمام سطح دریاچه یکسان است. رودهای متعددی به دریاچه حوض سلطان وارد می‌شوند که عموما از اراضی شوره‌زار نمکی اطراف عبور می‌کنند؛  از جمله این رودها می‌توان به «رود شور» و «قره‌چای» اشاره کرد. 
در ۳۵ کیلومتری مسیر قم-تهران جاده خاکی وجود دارد که به دریاچه می‌رسد. درون دریاچه نیز جاده خاک‌ریزی هست که برای جلوگیری از فرورفتن خودروها در باتلاق و بهره‌برداری از نمک دریاچه مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ این دریاچه به‌دلیل نمک فراوان، اغلب به نام دریاچه نمک نیز شناخته می‌شود؛ با این حال، دریاچه نمک با وسعت بسیار بیشتر در جنوب شرقی قم واقع‌ شده است. سالانه مقدار زیادی نمک از دریاچه حوض سلطان استخراج می‌شود
در ادامه مسیر دانشجویان به سمت معدن عقیق حرکت کردند و از سنگ های عقیق و زینتی موجود در این معدن دیدن کردند.
فراهانی در توضیح این جاذبه طبیعی گفت: معدن عقیق قم در 25 کیلومتری اتوبان قم تهران می باشد. معدن عقیق قم از معروف ترین معدن های قم می باشد که از سال 82 شروع به راه اندازی شده است و پس از چندین سال مجهز کردن هم اکنون در حال بهره برداری می باشد. سنگ های عقیق موجود در معدن عقیق از نوع آندزیا آئوسن می باشد. محلول های هیدروترمال محبوس شده در فضا های خای سنگ آتشفشانی باعث ایجاد سنگ عقیق های موجود در معدن عقیق قم شده است و ذخیره قطعی سنگ عقیق مجود در معدن عقیق قم برابر با 27.4 میلیون تن کانسنگ آندزیتی است.

 
گالری تصاویر
01
02
03
04
05
06
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi