نهمین همایش ملی خلیج فارس برگزار شد
چهار شنبه 5 تیر 1392 بازدید: 3075

به گزارش خبرنگار ایستا،  نهمین همایش ملی خلیج فارس امروز ۱۶ اردیبهشت‌ماه، از سوی مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران با حضور محمدحسین یادگاری، رئیس جهاد دانشگاهی، علیرضا زجاجی، معاون فرهنگی جهاددانشگاهی، قدیری ابیانه، کار‌شناس سیاسی و نسرین معظمی کار‌شناس حوزه خلیج فارس و گروهي از اساتيد و پژوهشگران در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.

در ابتدای این مراسم محمدحسین یادگاری، رئیس جهاد دانشگاهی ضمن خوش‌آمدگویی به مهمانان حاضر در جلسه به فعالیت‌های بارز و اثرگذار این نهاد طی ۳۲ سال گذشته اشاره و عنوان کرد: ۴۳ واحد جهاد دانشگاهی در مراکز دانشگاهی سراسر کشور مشغول فعالیت هستند.

یادگاری بارز‌ترین فعالیت جهاد دانشگاهی در بدو ورود به فعالیت‌های تحقیقاتی را ایجاد پژوهشگاه رویان و فعالیت در زمینه سلول‌های بنیادی دانست و گفت: باید رویان‌های مختلفی در زمینه علوم انسانی، فنی و مهندسی و هنر در جهاد دانشگاهی شکل گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود سرمنشاء بیداری اسلامی را در منطقه پیروزی انقلاب اسلامی ایران دانست و اظهار کرد: در حال حاضر ایران یکی از پایه‌های حفظ و ثبات منطقه به شمار می‌رود و از نظر تولید عملی رتبه نخست را در منطقه به خود اختصاص داده است.

وی بر ضرورت پاسداری از کیان کشور و حفظ خلیج همیشه فارس تأکید و تصریح کرد: باید برای حفظ کیان جمهوری اسلامی ایران تلاش کنیم تا بتوانیم آن را به دست امام عصر (عج) برسانیم.

دیگر سخنران این مراسم علیرضا زجاجی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی بود. وی تأکید بر حضور نظامی در منطقه خلیج فارس که به حفاظت از این منطقه منجر می‌شود و همچنین تأکید بر اسم حقیقی خلیج فارس را به دلیل ایجاد امنیتی دانست که سبب شکوفایی اقتصاد این منطقه می‌شود.

شناخت‌ از خلیج فارس موجب می‌شود هم میراث تمدنی این منطقه حفظ شود و هم شرایط تحقیق و پژوهش برای رشته‌های مختلف دانشگاهی درباره خلیج فارس مهیا شود

معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی بر وجود ۸۰۰ کیلومتر ساحل در خلیج فارس اشاره و عنوان کرد: استفاده بهینه از این فضا سبب جذب توریست‌های بیشتری می‌شود.

بابک ارسیا، سرپرست مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران دیگر سخنران این همایش بود. وی برگزاری همایش‌های علمی و گردهمایی‌های با محوریت خلیج فارس را ضرورتی اجتناب‌ناپذیر برای امتداد بخشیدن به گرد‌آمده‌های استوار تاریخی درباره خلیج فارس برای مردمان امروز و آینده دانست.

وی با بیان اینکه جراحی‌ها و حقیقت نمایی‌های تاریخی و پرداختن به مسائل امروز خلیج فارس از جنبه‌های مختلف آن همانند مسائل زیست محیطی، گردشگری، ویژگی‌های و شاخصه‌های فرهنگی، اجتماعی و.... موجب نهادینه شدن هر چه بیشتر مفهوم تاریخی، جغرافیایی و امروزین خلیج فارس بر یاد‌ها خواهد بود، اظهار کرد: این شفاف‌سازی‌ها، پافشاری‌های عالمانه و نشر یافته‌های نو و مستند باعث تشخیص سره از ناسره و یافتن واقعیت است.

ارسیا برگزاری این همایش‌ها را بهترین روش برای جلوگیری از سوء برداشت‌ها و بدفهمی‌ها در منطقه برشمرد که فرآیند نهایی آن گسترش صلح در میان ملت‌ها و اقوام حوزه خلیج فارس در کشورهای خاورمیانه خواهد بود.

وی به فعالیت‌های مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران در حوزه خلیج فارس اشاره و عنوان کرد: این مرکز در راستای مسائل طرح شده و با شناخت جایگاه و موقعیت گذشته و درک مسائل امروز در حوزه خلیج فارس تلاش کرده‌ تا شناخت، دانش و بینش عمیق نسبت به تحولات رخ داده در گذشته خلیج فارس با استفاده از دیدگاه‌ها و رویکردی علمی به وجود آورد.

رئیس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران ادامه داد: این شناخت‌ها موجب می‌شود هم میراث تمدنی این منطقه حفظ شود و هم شرایط تحقیق و پژوهش برای رشته‌های مختلف دانشگاهی درباره خلیج فارس مهیا شود.

وی حفظ حقوق معنوی، فرهنگی و هویت فرهنگی منطقه خلیج فارس را زمانی حفظ و مصون نگه داشته شده دانست که این مسائل به روش علمی شناسایی شود و ادامه داد: مرکز گردشگری جهاد دانشگاهی با لحاظ کردن مسائل اشاره شده سلسله همایش گردشگری فرهنگی خلیج فارس را در دستور کار خود قرار داده است تا مبادا کاربردهای جعلی به غلط‌های شایع بعدی در اذهان کم اطلاعان و یا مغرضان قرار گیرد.
ارسیا از اضافه شدن بخش توریسم سلامت به نهمین همایش ملی خلیج فارس خبر داد و اظهار کرد: ۳۷ استاد برجسته نزدیک به ۵۰۰ مقاله را در محورهای ابعاد سیاسی- اجتماعی خلیج فارس، اقتصاد و انرژی خلیج فارس، جغرافیا و محیط زیست خلیج فارس، تاریخ و باستان‌شناسی خلیج فارس و فرهنگ، هنر و معماری خلیج فارس مورد بررسی قرار دادند.

وی میزان مقالات ارسال شده به بخش سیاسی و اجتماعی را ۳۱ درصد، بخش گردشگری ۲۶ درصد، جغرافیا و محیط زیست ۱۶ درصد، تاریخ و باستان‌شناسی ۱۸ درصد، اقتصاد و انرژی ۸ درصد و فرهنگ و معماری را ۴ درصد معرفی کرد.

در ادامه، نسرین معظمی - کارشناس و پژوهشگر - به موضوع خلیج فارس از تجارت مروارید تا تولید نفت پرداخت و گفت: سه‌هزار سال قبل و در زمان ساسانیان، در بندر سیراف تجارت مروارید یکی از مهم‌ترین فعالیت‌ها بود که البته بیشترین منافع آن در دوره‌های بعدی نصیب خارجی‌ها شد. کشت صدف‌های مرواریدساز و شناسایی نفت در آب‌های جنوب کشور، این تجارت را از بین برد؛ ولی هنوز هم می‌توان از این فرصت بهره‌برداری کرد.

او اظهار کرد: در قرن 19 میلادی ارزش هر مروارید اصیل خلیج فارس بین 30 تا 75 هزار دلار بود. برآورد اقتصادی حاصل از تجارت مروارید در آن زمان بین 240 تا 300 هزار پوند بود. آن زمان، بنادر لنگه و خارک معروف‌ترین مروارید‌ها را داشتند، ولی حالا این تجارت در جنوب ایران تقریبا از بین رفته است، چون نفت را شناسایی کردند و کشت صدف‌های مروارید‌ساز اتفاق افتاد.

وی اضافه کرد: در سال 2010 میلادی پنج‌میلیارد دلار مروارید در دنیا تجارت شد که ژاپن به‌عنوان مهم‌ترین بازار، بیشترین سهم را داشت و پس از آن، ایتالیا، بخشی از فرانسه و اندونزی بودند. شرایط بسیار پایدار محیط زیست خلیج فارس، امکان توسعه‌ی تجارت مروارید را فراهم کرده است. باید بخشی از ثروت کشور به‌دست آید تا ضمن توسعه‌ی اقتصادی برای مردم ساحل‌نشین ایران شغل ایجاد شود.

مراسم اختتامیه این همایش نیز با حضور عليرضا زجاجي معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي، دكتر مهدي فيض معاون فرهنگي دانشگاه جامع علمي – كاربردي، بابك ارسيا دبير همايش، دكتر احمد پور احمد دبير علمي همايش و دكتر عباس نامجو از اعضاي كميته علمي همايش از ساعت 45/17 و با ارائه گزارش رئیس کمیته علمی همایش آقای دکتر پور احمد آغاز شد و در ادامه از کتاب 2 جلدی مجموعه مقالات نهمین همایش ملی خلیج فارس رونمايي شد. تقدیر از برگزیدگان همایش نهم طي دو بخش قدرداني از اساتيد و پيشكسوتان مطالعات حوزه خليج فارس و برگزيدگان مقالات صورت گرفت. از دکتر احمد پوراحمد(عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)، دکتر حسین حاتمی نژاد (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران)، دکتر محمود جعفری دهقی (عضو هیئت علمی دانشگاه تهران) و دکتر زهره زرشناس(استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی) به عنوان برگزيدگان بخش پيشكسوتان مطالعات حوزه خليج فارس و آقايان دکتر مجید ساریخانی(استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه شهرکرد)، دکتر علیرضا خسروزاده(استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه شهرکرد)، دکتر فاطمه علوی(استادیار دانشگاه پیام نور بوشهر)، دکتر محمداسماعیل اسماعیلی جلودار(استادیار گروه باستان شناسی دانشگاه تهران)، دکتر سهیلا صلاحی مقدم(عضو هیئت علمی دانشگاه الزهراء) و خانم الهام ضابطیان(دانش آموخته كارشناسي ارشد) به عنوان برگزيدگان بخش مقالات برگزيده تقدير به عمل آمد.

مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi