دوشنبه 23 فروردین 1395
بازدید:
6079
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران (ISTTA)، منطقه آزاد تجاری-صنعتی ارس در استانهای آذربایجان شرقی (شهرستانهای جلفا، کلیبر و خداآفرین) و شمال غرب ایران واقع شدهاست. بنا بر ارزیابیهای صورت گرفته از سوی دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ایران، منطقه آزاد ارس، پس از منطقه آزاد کیش، دومین منطقه آزاد توسعه یافته و در حال رشد کشور است.
منطقه آزاد ارس با مرکزیت جلفا در شمال غرب ایران واقع شده و در حاشیه رود ارس قرار گرفتهاست. رود ارس، مرز کشور ایران را با کشورهای جمهوری آذربایجان (جمهوری خودمختار نخجوان) و ارمنستان تشکیل میدهد. این منطقه تجاری-صنعتی در بین دو منطقه حفاظتشده کیامکی و ارسباران قرار گرفتهاست. منطقه آزاد ارس در ۱۳۷ کیلومتری تبریز -که به عنوان قطب شمال غرب و دومین شهر صنعتی ایران شناخته میشود- واقع شدهاست.
آبشار آسیاب خرابه
در ۳۰ کیلومتری شرق جلفا، آبشار آسیابخرابه واقع شده است که ارتفاعی بیش از ۳۰ متر داشته و یک غار آهکی با طاقدیسها و ناودیسهایی در آن شکل گرفته که بر اثر ممارست در دل سنگ ایجاد شده است. درون این آبشار، بقایای یک آسیاب آبی متعلق به دوران قاجار هم وجود دارد که نام این آبشار را از آن برداشتهاند.
کاروانسرای خواجه نظر
در ۵ کیلومتری غرب جلفا در کنار پاسگاه مرزی عباسی، کاروانسرای خواجه نظر قرار گرفته است که یکی از ۹۹۹ بنایی است که شاه عباس صفوی برای آسایش و امنیت کاروانها و مردم احداث کرده است.
کلیسای سن استپانوس
کلیسای سنت استپانوس، در ۱۷ کیلومتری غرب جلفا و در فاصله ۳ کیلومتری کرانه جنوبی رود ارس، در محلی به نام قزل وانک واقع شده و به عنوان دومین کلیسای مهم ارامنه ایران پس از قره کلیسا مطرح است. تاریخ بنای این کلیسا به سده نهم میلادی میسد. این کلیسا، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
نمازخانه چوپان
این نمازخانه، در ۱۰ کیلومتری غرب جلفا در میان کوههای سربی سرخ رنگ قرار گرفته است و تاریخ احداث آن را ۱۵۱۸ میلادی گفتهاند. برخی مردم محلی به این بنا «کلیسای چوپان» هم میگویند.
رود ارس
یکی از مهمترین جاذبههای این منطقه، رود ارس است که در زبان محلی به آن «آراز» گفته میشود. این رود از کوههای بینگول در ترکیه سرچشمه میگیرد. طبیعت سبز، جزیرهها، پرندهها و کوههای سبز و سر به فلک کشیدهٔ اطراف رود ارس، بر جاذبهٔ آن برای گردشگران افزوده است. این رودخانه در نواز مرزی شمالغرب کشور واقع شده است.
پل ضیاء الملک
پل ضیاء الملک، در ۶ کیلومتری غرب جلفا در کنار پاسگاه مرزی عباسی قرار گرفته است. این پل قبل از میلاد و در زمان اورارتوها بنا شده و بعدها توسط ضیاءالملک نخجوانی مرمت گردیده است. ارتفاع پلهای برج ۲۰ و عمق آن در ۱۰ متر بوده و قطر آن به ۶٫۵ متر میرسد.
آتشفشان کیامکی
کوه کیامکی در ۱۰ کیلومتری جنوب جلفا به ارتفاع ۳،۳۴۷ متر واقع شده است. این کوه یک آتشفشان خاموش است که اکنون پناهگاه حیوانات وحشی بسیاری از جمله یوزپلنگ، گوزن و بز وحشی است. کوه کیامکی در تمام ایام سال میزبان کوهنوردان و علاقمندان طبیعت است.
در همین سرزمین «پناهگاههای حیات وحش کیامکی» و «منطقه حفاظت شده ارسباران» زیستگاه گونههای جانوری مانند آهو، مارال، قوچ و میش ارمنی و بز، پلنگ، خرس قهوهای و گونههایی از پرندگان مانند سیاه خروس، کبک، عقاب طلایی، اردک، حواصیل، قار، بوتیمار، قرقاول، طرلان، بالابان و پوشش گیاهی افرا، نسترن، بید، زرشک، گردو و گیاهان مرتعی و دارویی است.
سد خداآفرین
در مسیر رود ارس، سه سد بزرگ احداث شده است که عبارتند از سد ارس، سد خداآفرین و سد میلمغان که از میان آنها، خداآفرین بزرگتر بوده و امکان ماهیگیری و قایقرانی در آن وجود دارد.
جهت دریافت فیلم کلیک کنید