سایت گردشگری خوزستان - جاذبه گردشگری خوزستان
صنایع و معادن

صنعت نيز مانند كشاورزی در خوزستان سابقه طولانی دارد. در دوران ماقبل تاريخ (دوره عيلامی ها) انواع و اقسام ظروف و كوزه های سفالی در خوزستان ساخته شده است. در دوره ساسانيان؛ خوزستان دارای صنايع مهمی بوده و منسوجات آن به ويژه ديبا و حرير شوشتری، خز شوش و غيره معروف و مشهور بوده اند. صنعت خوزستان به دو گروه صنايع دستی و ماشينی تقسيم می شود. صنايع كارخانه ای را می توان برحسب مقدار مصرف مواد اوليه و كيفيت توليد به دو دسته عمده صنايع سنگين و صنايع سبک تقسيم كرد. از صنايع سنگين استان؛ می توان استخراج و تصفيه نفت مشتمل بر پالايشگاه آبادان، دستگاه تقطير مسجد سليمان، پالايشگاه گاز بيد بلند و صنعت پتروشيمی مشتمل بر مجتمع شيميايی رازی، مجتمع پتروشيمی آبادان، مجتمع شميايی خارک، مجتمع پترو شيمی ايران- ژاپن، كارخانه های نورد و لوله اهواز و ذوب آهن گازی اهواز را نام برد. صنايع سبک خوزستان عبارتند از: قند سازی، كاغذ سازی، بسته بندی خرما، صنعت ماهی گيری و صنعت توليد برق. در خوزستان معادن سرشاری وجود دارد كه برخی از آن ها از روزگاران گذشته شناخته و بهره برداری شده اند. از اين معادن معادن می توان به نفت، گاز، نمک، گوگرد، لاشه آهكی، سيليس، سنگ گچ و سنگ آهک اشاره کرد.


اين بنا در شهر دزفول واقع شيده و از مساجد بزرگ و قديمی شهر است. بنای کنونی مسجد مربوط به دوره قاجاريه وبعد از آن است و مشتمل بر سردر صحن نسبتا وسيع ايوان گلدسته شبستان هايی با پوشش طاق و گنبد بر روی پايه های آجری و تزیينات کاشی کاری است. قديمی ترين تاريخ موجود در بنا سال 1177 هـ.ق است و مربوط به سنگ قبری است. آثار تاريخ دار بنا مورخ 1322 هـ.ق است و مربوط به تعميرات و تزیينات آن است.

ادامه...


مسجد شوش در روی بخش خاوری خرابه های باستانی شوش قرار داشته و از اواخر سده اول هجری قمری بوده و دارای بخش های حياط مرکزی آلارستون دار حصار بيرونی درگاه . منار9 بوده است.

ادامه...

 
مسجد جامع از مسجد های قدیمی دزفول است که با توجه به سبک معماری و دارا بودن شبستان و ستون های سنگی می توان آن را از مساجد اوایل دورۀ اسلامی دانست .این مسجد در سده های 7و12هـ.ق. وسعت و مرمت یافته است . در سر در آن تاریخ 1157 هـ.ق. وجود دارد که تاریخ تعمیر آن است .ایوان شرقی مسجد از بناهای دورۀ صفویه است که به سال 1110هـق. بنا شده . سردرو گلدسته های آن متعلق به سده 12هـ.ق است در ساختن این بنا از اصول معماری کاخ ایوان کرخه تقلید شده است.

ادامه...


صنایع دستی یکی از مهم ترین جاذبه های فرهنگی هر منطقه به شمار می آید. هنرهای دستی مردم استان خوزستان بیش تر بر اساس نیاز شخصی استوار بوده و از نظر كیفیت و ارزش هنری در سطح متوسطی قرار دارند. برخی از صنایع دستی استان خوزستان از اهمیت و قدمت بسیار بالایی برخوردار هستند. دست بافی در منطقه ی شوشتر دارای سابقه بسیار طولانی است و آثار با ارزشی از نمونه های گوناگون آن از ادوار مختلف به جای مانده است. محصولات نازک كاری چوب دزفول نیز از كیفیت ممتازی برخوردارند و به سبب مناسب بودن قیمت، قابل عرضه در بازارهای مختلف داخلی و خارجی‎اند.
صنایع دستی موجود در استان خوزستان علاوه بر دست بافی، شامل ساخت فرآورده های چوبی، نمدمالی، گیوه دوزی، ورشوسازی، سبدبافی، ساخت محصولات نقره ای و قلم زنی روی طلا و نقره است.
دست بافی در خوزستان بیش تر در دزفول، شوش، شوشتر، بهبهان و شادگان متداول است. در حال حاضر مهم ترین مركز محصولات دست باف استان خوزستان؛ منطقه ی شوشتر است ضمن آن که در دزفول نیز پارچه های مرغوبی تهیه می شوند.
دست بافی خوزستان؛ مشتمل بر 6 رشته ملحفه بافی، سجاده بافی، چوخابافی، عبابافی، چفیه، مقنعه و جاجیم بافی است كه تولید و عرضه بیش تر آن ها در فصل های مختلف متفاوت است.
خراطی و نازک كاری چوب از دیگر صنایع استان خوزستان است که در شهرستان های دزفول و بهبهان رایج است. محصولات چوبی خوزستان عبارت‎اند از: چوب قلیان، زیرقلیان، پایه آباژور، شمعدان، چوب لباسی و نمكدان.
نمدمالی نیز از جمله صنایعی است که در حد رفع نیاز اهالی منطقه تولید و عرضه می شود. این صنعت در بهبهان و دزفول رونق دارد.
ساخت و قلم زنی طلا و نقره‏جات
قلم زنی طلا و نقره از با ارزش ترین صنایع دستی این منطقه است که در اهواز، خرم شهر و آبادان صورت می گیرد. ابتدا هنرمندان آبادان فقط به تولید انواع زینت آلات طلا می پرداختند ولی كارگاه های موجود در اهواز و خرم شهر علاوه بر تهیه و قلم زنی این نوع محصولات، انواع فرآورده های نقره ای سیاه قلم نیز تولید می کنند که البته جنگ تحمیلی ایران و عراق بر روند این تولیدات تاثیر بسیار زیادی گذاشته است. محصولات این هنر، بیش تر شامل انواع گردن بند، دست بند، مدال، قوطی سیگار، گلدان و انواع سرویس های چایخوری و میوه خوری در اندازه‏های مختلف است.
گیوه دوزی در شهرهای بهبهان و دزفول متداول است و مهارتی در تولید آن به كار نمی رود و تنها در محل تولید به مصرف می رسد و امكان صدور به سایر نقاط كشور را ندارد. گیوه را زنان به هنگام فراغت در خانه می بافند و سپس به كارگاه های گیوه دوزی عرضه می كنند. در دزفول نوعی گیوه به نام چتری تهیه می شود كه رویه آن از نوعی پارچه دست باف به نام پارچه چتری، و تخت آن از چرم است.
ورشوسازی نیز از دیگر هنرهای با ارزش دستی استان خوزستان است. مراكز عمده ساخت ظرف ها و وسایل ورشویی در خوزستان، شهرهای دزفول شوشتر و بهبهان‏اند. با این كه این صنعت سابقه ای طولانی دارد ولی اكنون به سبب رواج استیل از یک سو و عدم عرضه كافی و در نتیجه كمی سطح درآمد و دستمزد دریافتی از سوی دیگر باعث شده که بیش تر صنعتگران این رشته؛ به كسب دیگری بپردازند.
سبدبافی نیز در استان خوزستان از صنایع دستی رایج است. در خوزستان به سبب فراوانی درخت خرما و وجود نخلستان های متعدد؛ تهیه انواع سبد با استفاده از برگ و خوشه درخت خرما از دیر باز رایج بوده است. اغلب زنان و مردان به هنگام فراغت و كارخانگی به بافت انواع سبد می پردازند. تولید این محصول بیش تر در خرمشهر و دزفول متداول است.
سفال گری در شهرهای آبادان و شوشتر رواج دارد. در آبادان بیش تر ساخت گلدان (بدون تزیین) و در شوشتر ساخت ظرف ها و آجرهای لعاب دار رونق دارد.

ادامه...

 

عشایر خوزستان در محدوده های شمالی این استان پراکنده شده اند. برخی از تیره ها و طایفه های کوچ نشین از استان لرستان، استان ایلام و عشایر بختیاری به همراه عشایر عرب خوزستان از مهم ترین عشایر منطقه خوزستان به شمار می آیند. توضیح مفصل درباره ی عشایر استان های یاد شده در قسمت مربوط به خود آورده شده است. (مراجعه کنید به عشایر استان لرستان؛ عشایر استان ایلام و عشایر استان چهارمحال و بختیاری).

ادامه...


استان خوزستان به طور کلی دارای آب و هوای نیمه صحرایی و دارای تابستان های خشک و مه آلود است. خوزستان و سواحل مجاور آن از مناطق گرم دنیا هستند كه بی تردید در نواحی عم عرض خود از نظر میزان گرما کم نظیراند. چنان كه متوسط گرمای سالانه آن از 24 تا 28 درجه سانتی گراد تفاوت دارد. تیر و مرداد گرم ترین ماه های این منطقه و دی و بهمن، خنک ترین ماه های سال در خوزستان اند که البته این خنکی برای اهالی مناطق سردسیر ایران در این ماه ها گرم و دل پذیر است. استان زیبای خوزستان در ماه های سرد سال منطقه ای آرام و دوست داشتنی برای طبیعت گردان به شمار می رود. به لحاظ آب و هوایی می توان استان خوزستان را به سه ناحیه ی سردسیر، گرم و خشک و معتدل تقسیم نمود.
ناحیه سردسیر: هوای این ناحیه در زمستان ها بسیار سرد و نزولات جوی بیش تر به صورت ریزش برف بوده و میزان بارندگی در این ناحیه از دیگر نقاط استان بیش تر است كه گاه تا 500 میلی متر می رسد، این ناحیه شامل ارتفاعات شمالی و شمال خاوری است.
ناحیه گرم و خشک: این ناحیه شامل جلگه ها و دشت های جنوب و جنوب باختری ایران است كه وسعت آن بیش تر از نواحی معتدل و سرد بوده ولی به علت عبور رودخانه های پر آب و دایمی، از امكانات زیستی، كشاورزی و اقتصادی نسبتا مساعدی برخوردار است.
ناحیه معتدل: این ناحیه به صورت نوار نسبتا باریكی بین دو ناحیه بالا كشیده شده و شامل نواحی كوه پایه ای و جلگه های نسبتا مرتفع شمال خاوری می شود.
بادهای منطقه ی خوزستان معروف هستند. این بادها در اثر تغییرات فشار هوا در فصل های مختلف سال به وجود می آیند. برخی از این بادها منظم فصلی هستند و برخی دیگر بادهای محلی. بادهای منظم فصلی در اثر فشار هوا در فصل های مختلف سال به وجود می آیند و بادهای محلی در اثر عوامل محلی چون: باد، کوه، دریا و دره. باد شمال که از جریان های مدیترانه ای است و در 9 ماه سال به طور خشک می وزد یکی از بادهای معروف این منطقه است. باد نشی که دارای ابر و باران محلی است در زمستان و پاییز می وزد. باد شرجی که حالتی خفقان آور به وجود می آورد از جنوب باختری در زمستان تا اواسط بهار می وزد. چون معمولا مرطوب و گاهی توام با ابر و مه است، ‌سبب بارندگی می شود.
بادسور نیز در تابستان در بیابان های خوزستان به خصوص پیرامون دزفول می وزد. این باد آن قدر شدید و داغ است كه اگر كسی در بیابان باشد، از شدت گرمای آن تلف می شود. چنان چه كسی در هوای آزاد باشد و باد سور به صورتش بوزد، صورت او را بریان می كند و به شكل لكه های ماه گرفتگی در می آورد.
بادسموم یا سام از عربستان می وزد و همیشه مقداری خاک و شن همراه دارد و به علاوه حین عبور از روی خلیج فارس، رطوبت زیادی در خود ذخیره می كند.
بادچعب در تابستان یک الی سه روز از خاور به باختر در جریان است. وزش آن نسبتا شدید بوده و برای گندم و چلتوک زیان دارد.
رطوبت نسبی در خوزستان در اثر وجود بادهای شمالی كه از داخل می وزد ‌در وسط روز كاهش می یابد، و در مواقعی كه به طور اتفاقی باد از جنوب جریان می یابد، رطوبت به سرعت بالا می رود.

ادامه...


هوای شهرستان اهواز مانند سایر نقاط خوزستان گرم است حداكثر دمای هوا در ماه های خرداد و تیر به 50 درجه سانتی گراد و حداقل دمای آن در زمستان به صفر درجه سانتی گراد می رسد. یخ بندان آن 3 روز است. هوای شهرستان اهواز نسبت به هوای شهرستان های ساحلی چون آبادان و خرم شهر خشك تر است. باد شمال باختری هوا را خشك و سرد می كند. باد جنوب خاوری یا باد شرجی كه از جنوب می وزد و حاصل بخار آب است در تابستان ها هوا را گرم و خفه كننده می سازد در مركز این شهرستان نیز بیش ترین درجه حرارت در تابستان ها به 54 درجه بالای صفر و كم ترین آن در زمستان ها 2 درجه بالای صفر است. میزان متوسط باران سالیانه اهواز به حدود 195 میلی متر می رسد.

ادامه...


هوای شهرستان آبادان گرم و مرطوب است. در مركز این شهرستان بیش ترین درجه حرارت در تابستان ها 51 درجه بالای صفر و كم ترین آن در زمستان ها 5 درجه بالای صفر است. باران سالیانه آبادان به طور متوسط به حدود 100 میلی متر و بیش ترین رطوبت نسبی ان به 95 درصد می رسد. آبادان در مسیر دو نوع باد قرار دارد. یكی از رود آب های خلیج فارس ورزیده رطوبت كشنده و بسیار زیادی را با خود به همراه می آورد. این باد را اصطلاحا شرجی می گویند. باد دیگری نیز از جنوب باختری می وزد كه چون از صحاری خشك عربستان می وزد توام با گرد و غبار شدیدی است كه باعث تیرگی هوا و خشك آن می شود.

ادامه...


شهرستان انديشمك در جلگه قرار گرفته و آب و هواي گرمسيري دارد. زمستان هاي آن معتدل و تابستان هايش گرم است . معروف ترين باد گرم تابستاني آن باد سرخ است كه در چهلمين روز تابستان مي وزد. مهم ترین ارتفاعات شهرستان اندیمشک خیلی بلند و مهم نیستند و متوسط ارتفاعات ان به 1900 متر می رسد. منطقه حفاظت شده كرخه یکی از جاذبه های مهم این منطقه است. كرخه به عنوان يكی از چهار منطقه طبيعی كشور شناخته شده است كه از نظر زيست محيطی ارزش فراوانی دارد. كرخه از دوعنصر اصلی رودخانه و جنگل های اطراف رودخانه تشكيل شده است و از محلی به نام روستای سرخه در جنوب جاده انديمشك – دهلران – شروع شده و در امتداد رود كرخه تا روستای «خلاف2» در شمال حميديه اهواز ادامه می يابد. بيشه های انبوه و بكر كرخه زيستگاه طبيعی منحصر به فرد كونه گوزن زرد در ايران و جهان است. منطقه كرخه با 13 هزار و 27 هكتار و پناهگاه حيات وحش با سه هزار و 600 هكتار به لحاظ برخورداری از آب فراوان و زمين های حاصل خيز حاشيه آن و شرايط اقليمی گرمسيری و ساير استعدادهای طبيعی همواره مورد توجه بوده است و در درازای تاريخ تمدن های متنوعی را در خود پرورانده است. چشمه عين خوش در فاصله 13 كيلومتری جاده انديمشك به اهواز واقع شده است. در فاصله 70 كيلومتری اين جاده دهكده عين خوش واقع شده كه در فاصله كمی از چشمه عين خوش از زمين خارج می جوشد. آب اين چشمه از دسته آب های سولفاته بيكربناته كلسيك نيم گرم است و مورد استفاده اهالی قرار می گیرد.

ادامه...


آب و هواي شهرستان خرم شهر به علت نزديكي بودن به عربستان و عراق تحت تاثير بادهاي خشك و گرمي است كه از اين سو مي وزند. در بیش تر ایام سال باد از دو جهت در اين شهرستان مي وزد: يكي از سوي شمال كه هوا را در تابستان معتدل و در زمستان سرد مي كند و ديگر باد جنوبي معروف به شرجي است كه در تابستان هوا را گرم مي كند. نم نسبي موجود در اين ناحيه به علت نزديكي به اروند رود و خليج فارس در تمام فصل ها بالا است گرچه در ساعات مختلف روز و در فصول مختلف سال تفاوت مي كند. معمولا در ساعت هاي سرد روز و ماه هاي سرد سال بيش تر از ساير مواقع است به موجب آمارهاي موجود هواشناسي حداكثر نم در ساعت هاي 5/6 صبح و 5/6 بعداز ظهر و در ماه هاي آبان تا فروردين بين 40 تا 68 درصد است. نسبت اين نم در فصل تابستان نيز بالاست. به همين علت با توجه به بالا بودن درجه حرارت در تابستان شرايط زندگي سخت مي شود ميزان ابر موجود در هوا در ماه هاي گرم سال صفر و در ماه هاي آبان تا فروردين در حدود 3 تا 4 درصد است. ميزان ابر و رطوبت موجود در هوا با توجه به بالا بودن درجه حرارت براي ايجاد بارندگي كافي نيست. ميزان بارندگي سالانه 7/168 ميلي متر گزارش شده است. به طور كلي درج حرارت در اين ناحيه در بیش تر ماه هاي سال بالاست و به 49 درجه و گاه بيشتر می رسد.

ادامه...


آب و هواي شهرستان دزفول صحرایی نسبتا خشك با تابستان هاي گرم و زمستان هاي معتدل است. بیش ترین درجه حرارت در تابستان 48 درجه بالاي صفر و حداقل درجه حرارت در زمستان 2 درجه سانتي گراد است.ميزان متوسط بارندگي سالانه 300 ميلي متر گزارش شده است. اراضي بيش تر نقاط شهرستان دزفول مسطح و به طور كلي مرغوب هستند.

ادامه...


آب و هواي شهرستان رامهرمز گرم است در تابستان تا 48 درجه و در زمستان تا صفر درجه سانتي گراد حرارت دارد. متوسط بارندگي ساليانه آن 284 ميلي متر است.

ادامه...


هواي شادگان گرم و مرطوب است در مركز اين شهرستان بيش ترين درجه حرارت در تابستان ها به 44 درجه بالاي صفر و كم ترين آن در زمستان ها به صفر درجه مي رسد. بیش ترین ميزان رطوبت شادگان 97 درصد و باران ساليانه آن به طور متوسط در حدود 90 ميلي متر است.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi