سایت گردشگری ایلام - جاذبه گردشگری ایلام
مسیر های گردشگری استان

رديف

مبدأ سفر

مقصد سفر

مسير سفر

فهرست جاذبه ها

1

ايلام

ايوان

ايلام- ايوان

درياچه سد ايلام- آبشارهاي سرطاف و گچان- تفرجگاههاي تنگ دالاو و تجريان- كاخ فلاحتي- قلعه والي- رودخانه هاي چوار و كاني شيخ- غارهاي طلسم ايوان و انفجاري ايوان- گردشگاه ييلاقي خوران ايوان- طاق شيرين و فرهاد

2

ايلام

چرداول

ايلام- شيروان- چرداول

درياچه سد ايلام- آبشارهاي سرطاف و گچان- تفرجگاههاي تنگ دالاو و تجريان- كاخ فلاحتي- قلعه والي- رودخانه هاي چرداول و چنارچ- شهر باستاني شيروان- قلعه سام- پل كردوديت(پسر و دختر)- امامزاده عباس

3

ايلام

دهلران

ايلام- مهران- دهلران

درياچه سد ايلام- آبشارهاي سرطاف و گچان- تفريحگاههاي تنگ دالاو و تجريان- كاخ فلاحتي- قلعه والي- رودخانه هاي پير محمد، تلخاب، كنجان چم، ساركده و چنگوله- آبشار چم آو- تالاب سياب دريوش- آبشار آبتاف- چشمه آبگرم دهلران- غارهاي خفاش، زينه گان و تايه گه- ويرانه هاي شهر سامرا- تنگ وديله- قلعه تاريخي شياق- سنگ نوشته هاي گل گل، تخت خان ورزين آباد- تپه علي كش- آتشكده و كوشك قينقر- امامزاده علي صالح (ع)- سيد اكبر و سيد ابراهيم

4

ايلام

آبدانان

ايلام- دره شهر- آبدانان

درياچه سد ايلام- آبشارهاي سرطاف و گچان- تفريحگاههاي تنگ دالاو و تجريان- كاخ فلاحتي- قلعه والي- رودخانه هاي آبدانان و سيمره- درياچه دوقلوي سياه گاوآبدانان- غارهاي كناتاريكه و مژاره آبدانان- تفرجگاه كلم بدره- شهر باستاني دره شهر- شهر باستاني ماژين- دژ شيخ مكان- قلعه هاي پور اشرف، ميرغلام هاشمي، كلم و زينل- پل جم نمشت- پل گاوميشان- امامزاده بابا سيف الدين- امامزاده صالح(ع)

مسجد حضرت صاحب الزمان (عج) كه در شهر ايلام واقع شده است؛ روزهاي چهار شنبه هر هفته ميزبان بسياري از مردم براي زيارت و بر آورده شدن حاجات شان است كه معتقدند در اين روز حضرت مهدي(عج) در اين مسجد حضور دارند و اعتقاد محكمي نيز به اين امر دارند.
ادامه...

 
صنايع دستی استان ایلام از جمله جاذبه های مهم فرهنگی این منطقه بوده و محصولات تولیدی تبلور روحیه هنری و اصالت فرهنگی مردم این دیار است. صنایع دستی استان ایلام را به سه دسته صنایع شهری، روستایی و عشایری تقسیم می کنیم و مهم ترین آن ها را گليم و گليم نقش برجسته، قالی های صادراتی و قالی معروف به قالی كردی، موج بافی، سياه چادربافی، نمد مالی، گیوه بافی و ساخت انواع وسایل چوبی می دانیم. گفته می شود سالانه هفت هزار متر مربع فرش ابريشمی،گل ابريشمی، پشمی، كركی و گليم نقش برجسته توسط صنعتگران روستايی و شهری استان ايلام در مناطق دره شهر، ايوان، ملكشاهی، بدره، شيروان و چرداول، مهران و دهلران بافته می شود.
صنايع دستی سنتی در استان ايلام تاريخچه ای طولانی دارد اما شكوفا شدن استعدادهای فرش بافان اين ديار پس از سرمايه گذاری های اندک و آموزش های كوتاه مدت به شكل نوينی در سال های اخير به اوج خود رسيده است. سابقه تاريخی قالی، قاليچه و گليم نقش برجسته استان ایلام به 200 سال پيش می رسد كه براساس شواهد تاريخی برگرفته از هنرمندان ايرانی و چينی است.
گليم نقش برجسته از نظر اصالت و توليد از مهم ترين و شاخص ترين صنايع دستی و بومی استان ایلام به شمار می آید. اين نوع گليم تلفيقی از گليم ساده (صوفی بافی) و گره قالی در متن آن است که امروزه با نوآوری و تلفيق اين دو، نوعی گليم خاص به نام گليم نقش برجسته شكل گرفته است. در اين نوع گليم، زمينه بافت گليمی و نقوش آن گره كامل قالی است و طبيعتا" بعد از بافت نقوش آن برجسته تر از زمينه آن است. مواد اوليه آن بیش تر نخ پشمی و نخ پنبه ای است كه از نخ پنبه ای برای تار و از نخ پشمی برای گره و پود گليم استفاده می شود.
مهم ترين وسيله و ابزار كار گليم باف "دار" است كه معمولا از جنس فلزی و به صورت عمودی بوده و از ابزار ديگری مانند: قيچی و دف(در اصطلاح محلی كركيت نام دارد) برای زدن و هموار كردن نخ ها استفاده می شود. در بافت گليم های ساده نقشه كاربرد چندانی ندارد و بيش تر ذهنی باف است و طرح های آن برگرفته از عواطف و احساسات بافنده است و به شكل طرح های هندسی بر سطح گليم نقش می بندد. گليم گل برجسته بافت استان؛ به نام های گلدانی، قفقازی، كاجی و منظره در ابعاد معمولی 5/1 ذرغ به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شود. در گليم نقش برجسته همانند قالی؛كاربرد نقشه ضرورت می يابد و بر خلاف گليم ساده امكان طرح های منحنی (گردان) نيز وجود دارد. به طور كلی طرح گليم نقش برجسته به دو نوع متفاوت تقسيم می شود:
1 طرح هايی كه ازخطوط مستقيم تشكيل شده اند (طرح شكسته).
2 طرح هايی كه از خطوط منحنی تشكيل يافته است (طرح گردان).
نخستين مرحله بافت گليم برجسته چله كشی و استقرار تارها بر رو ی دار قالی است. از خصوصيات مهم گليم نقش برجسته سبکی وزن آن است. گلیم هر چه سبک تر باشد، نشانه مرغوبيت آن است چرا كه در بافت آن از تار پودهای ظريف تری استفاده شده است. این گلیم ها برای نصب بر روی ديوار مناسب هستند. هماهنگی رنگ و نقشه در بافت اين نوع گليم بر ارزش هنری آن می افزاید.
كيفيت و ثبات رنگ در اين نوع گليم از ضروريات است و يک گليم مرغوب از ابتدا تا انتها بايد به يک اندازه باشد. با خصوصيات گفته شده، اين نوع گليم در استان ایلام از اهميت شايانی برخوردار است و از لحاظ فرهنگی بازگو كننده نقش مايه های اصيل اين ديار است.
قالی (كرک و ابريشم) از دیگر صنایع با اهمیت استان ایلام است. دست بافته های گليم و قالی استان ایلام بيش تر از ديگر هنرهای بومی، از تنوع و غنای نقش و رنگ برخوردارند. به عبارت ديگر اگر چه خالق نقوش گليم و قالی مردم عامی بوده اند اما دريافت حسی، عوامل تصويری و الها م بخش طبيعت و ارتباط بی واسطه آن ها، انگيزه خلاقيت آن ها شده است.
در استان ايلام دو نوع قالی بافته می شود يكی قالی معروف به كردی كه ذهنی باف است و بر گرفته از طرح های محلی و بومی الهام گرفته از طبعيت و فرهنگ حاكم بر اين ديار است. قالی ديگری كه دراستان بافته می شود قالی صادراتی است كه طرح آن برگرفته از ديگر استان های ایران است و به فراوانی در طرح ها و نقش های گوناگون با مهارت تمام توسط هنرمندان ايلامی بافته می شود. نقوش به كار رفته در فرش های توليدی استان ايلام، شاه عباسی، لچک ترنج، گل فرنگ، گل و بلبل، درختی و ايلاتی است كه به دليل ظرافت خاص در بازارهای جهانی شناخته شده است.
صنايع چوبی از دیگر صنایع با اهمیت استان ایلام است. به دليل وجود جنگل های انبوه و فراوانی درختان بلوط، كيكم، بنه يا سقز كه در زبان كردی به جاجگ مشهور است، بادام، بلاليک(آلبالوی وحشی)،گردو، توت و ... صنايع چوبی در استان رواج دارد كه شامل انواع ظروف چوبی، صندوق كه در اصطلاح محلی به آن هزار پيشه می گويند، ابزار موسیقی و... می شود.
موج بافی بافت جاجيم بدون گره است و تقريبا در تمام نقاط باختری ایران كاربرد دارد. از موج يا جاجيم به عنوان رخت خواب پيچ و جانماز و... استفاده می شود. موج از پشم ريسيده شده بافته می شود. جاجيم را به شكل نوارهای دراز و باريک می بافند و سپس هر نوار را به هم می دوزند و تقريبا چهار تا نوار تشكيل يک جاجيم را می دهند. در سطح و روی جاجيم فقط تارها ديده می شود و پودها زير تارها مخفی می ماند.
نمدمالی از دیگر صنایع با اهمیت استان ایلام است. نمد از پشم گوسفند تهيه می شود و برای زير انداز و پوشش از آن استفاده شده و کار تهيه آن توسط حلاجان صورت می گیرد. برای این کار مقداری نمد را خوب از هم جدا می کنند و آن را روی زمين پهن می کنند و روی آن نقش می دهند. سپس آن را لوله كرده و با نيرو و قدرت فراوان آن را با دست مالش می دهند که اين مرحله كار بسيار طاقت فرسا است. از خصوصيات نمد اين است كه: آب باران و برف را از خود عبور نمی دهد، در روز های سرد بسيار گرم است، به عنوان يک محافظ عمل می کند. به عنوان مثال كارد و چاقو به آسانی در آن فرو نمی رود و اين كه با توجه به خصوصيات منطقه كه در زمستان دارای آب وهوای سرد است نمد دارای كاربرد فراوانی است.
از انواع پوشش هایی كه از نمد تهيه می شود، می توان به فره جی، كپنک، كلاه و ... اشاره كرد.
سياه چادر و بافت آن از صنایع دستی مخصوص عشایر است که در قشلاق و ييلاق مورد استفاده آنان قرار می گیرد. برای بافت سياه چادر از موی تابيده شده بز استفاده می شود. دار آن به صورت افقی بر روی زمين قرار گرفته است و بافته ها به صورت نوار های بلند هستند كه بعدها هر نوار را به هم می دوزند. معمولا هر سياه چادر از 4تا 5 قطعه نوار بافته شده تشكيل شده و بعد از به هم وصل كردن نوار ها، سياه چادر آماده است .
برای نصب سياه چادر ابتدا نصف آن را به ستون هايی كه به آن ها سيون گفته می شود وصل می کنند. هر چادر معمولا حدود 3تا 7 سيون دارد و سپس آن را بر پا می كنند و در فاصله های معين عمود بر زمين قرار می دهند و به وسيله طناب هايی توسط ميخ چوبی به زمين وصل می شود. هر تخته دوار 7تا 10متر طول و عرض 50 تا 100 سانتی متر عرض دارد.
از خصوصيات سياه چادر اين است كه مسكنی خنک برای تابستان است و در فصل زمستان نيز برف و باران در آن نفوذ نمی كند و مامنی بسيار مناسبی برای عشاير و روستاييان است و حمل و نقل آن آسان است. درجامعه عشايری و اغلب در گذشته به هنگام ازدواج پسر خانواده، قسمتی از سياه چادر را برای محل زندگی او با ديواره ای به نام چيت جدا می كرده اند، كه به آن چيت جی می گويند.
چيت يا چيغ از نی درست می شود كه به وسيله نخ به هم وصل می شود و در واقع مانند ديوار عمل می کند و برای پوشاندن اطراف سياه چادر استفاده می شود.
هور نیز از جمله صنایع دستی عشایری به شمار می رود و تنها کاربری مصرفی دارد. این وسيله برای نگه داری غلات مانند گندم و جو مورد استفاده قرار می گیرد و از پشم گوسفند تهيه می شود.
گيوه در زبان كردی كلاش نامیده می شود و مورد استفاده اهالی قرار می گیرد. گیوه كفشی است بسيار راحت و سبک و بيش تر مورد استفاده عشاير و روستاييان قرار دارد. برای تهيه آن از يک لايه لاستيک محكم برای قسمت كف آن استفاده می كنند و قسمت روی آن را از نخ پشمی يا ابريشمی می بافند كه اين كار بايد با مهارت تمام صورت گيرد و در واقع دوام آن به مرحله بافت آن است كه بايد به صورت ريز و سفت بافته شود.
انواع مشک ها از دیگر صنایع دستی استان ایلام به شمار می رود. مشک آب كه در زبان محلی ایلامی به آن كنه(kewna) گفته می شود، وسيله ای برای نگه داری آب، دوغ، روغن و... است. مشک آب از پوست دباغی شده بز تهيه می شود و برای اين كار پوست بز را پاک كرده و سپس آن را در مايعی به نام جفت(jaft) قرار می دهند و در داخل آن نيز می ریزند.


ادامه...

 

تماشای شیوه زندگی عشایر کوچ نشین همواره یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری اجتماعی استان ایلام را تشکیل می دهد. عشایر استان ایلام دارای مسکن خاص خود، صنایع دستی و لباس های رنگارنگ و دیدنی خود هستند و به همین لحاظ برای بازدیدکنندگان جذاب هستند. به طور کلی عشاير ایران که معيشت و آداب و رسوم خاص خود را دارند در ايران يكی از جذاب ترين شيوه های زندگی اجتماعی به شمار می آيند. استان ایلام به سبب شرایط آب و هوایی و کوهستانی بودن خود، محل ییلاق و قشلاق ایل ها و عشایر استان های اطراف است. قسمت های شمالی و مركزی استان ایلام در حوالی كبيركوه محل كوچ عشايری است كه در فصل گرما به ييلاق می روند و نواحی جنوبی استان مانند مهران و دهلران محل كوچ عشايری است كه در فصل سرد به قشلاق می روند.

ادامه...
 تنوع آب و هوايی در استان ایلام، اقلیم های متفاوتی را در سطح استان به وجود آورده و جاذبه های طبیعی این استان را افزون می کند. تمام نقاط فلات مركزی ايران، نوعی وحدت اقليمی دارند، ولی عواملی مانند جهت بادها، طرز پراكندگی، ارتفاعات و … تشابه اقليمی را از بين می برند و موجب بروز اختلاف زياد و وضع آب و هوا می شوند. با اين حال می توان گفت كه استان ايلام بر اساس طبقه بندی كوپن، (دانشمند اتريشی)، دارای آب و هوای نيمه صحرايی است. اين نوع آب و هوا حد فاصل آب و هوای صحرايی و مرطوب است. به طور كلی دامنه های خاوری زاگرس، هم چنين قسمتی از دامنه های آن تا مرز عراق‌، و رشته های مركزی همين حدود تا مرز پاكستان آب و هوای نيمه صحرايی دارند. آب و هوای اين منطقه در نقاط مختلف به علت وجود پستی و بلندی زياد، متنوع و متغير است. برای نمونه نقاط مرتفع و كوهستانی كبيركوه، سردسير و حداقل درجه حرارت به 14 درجه زير صفر می رسد، اما در نواحی كم ارتفاع باختر و جنوب باختری، كه دشت های گرمسير مهران، دهلران و دشت عباس را در بر می گيرند و ارتفاع آن ها كم تر از 300 متر از سطح دريا است، هوا نسبتا گرم است. در تابستان بادهای خشک و سوزان جنوب باختری كه از عربستان می وزند، هوا را به شدت گرم می كنند، به طوری كه حداكثر درجه حرارت به بيش از 46 درجه بالای صفر می رسد، اما در زمستان هوا معتدل است. نواحی ميانی منطقه، شامل ارتفاعات دينار كوه، دارای آب و هوای متنوع، گرمسيری و معتدل هستند و درجه حرارت در زمستان به زير صفر می رسد. در گرمای تابستان مردم به كوه ها و دره های واقع بين دو چين خوردگی مهم، كبيركوه و انجير كوه و در سرمای زمستان، به نواحی مشرف به بين النهرين پناه می برند.
ادامه...
تنوع آب و هوايی در استان ایلام، اقلیم های متفاوتی را در سطح استان به وجود آورده و جاذبه های طبیعی این استان را افزون می کند. تمام نقاط فلات مركزی ايران، نوعی وحدت اقليمی دارند، ولی عواملی مانند جهت بادها، طرز پراكندگی، ارتفاعات و … تشابه اقليمی را از بين می برند و موجب بروز اختلاف زياد و وضع آب و هوا می شوند. با اين حال می توان گفت كه استان ايلام بر اساس طبقه بندی كوپن، (دانشمند اتريشی)، دارای آب و هوای نيمه صحرايی است. اين نوع آب و هوا حد فاصل آب و هوای صحرايی و مرطوب است. به طور كلی دامنه های خاوری زاگرس، هم چنين قسمتی از دامنه های آن تا مرز عراق‌، و رشته های مركزی همين حدود تا مرز پاكستان آب و هوای نيمه صحرايی دارند. آب و هوای اين منطقه در نقاط مختلف به علت وجود پستی و بلندی زياد، متنوع و متغير است. برای نمونه نقاط مرتفع و كوهستانی كبيركوه، سردسير و حداقل درجه حرارت به 14 درجه زير صفر می رسد، اما در نواحی كم ارتفاع باختر و جنوب باختری، كه دشت های گرمسير مهران، دهلران و دشت عباس را در بر می گيرند و ارتفاع آن ها كم تر از 300 متر از سطح دريا است، هوا نسبتا گرم است. در تابستان بادهای خشک و سوزان جنوب باختری كه از عربستان می وزند، هوا را به شدت گرم می كنند، به طوری كه حداكثر درجه حرارت به بيش از 46 درجه بالای صفر می رسد، اما در زمستان هوا معتدل است. نواحی ميانی منطقه، شامل ارتفاعات دينار كوه، دارای آب و هوای متنوع، گرمسيری و معتدل هستند و درجه حرارت در زمستان به زير صفر می رسد. در گرمای تابستان مردم به كوه ها و دره های واقع بين دو چين خوردگی مهم، كبيركوه و انجير كوه و در سرمای زمستان، به نواحی مشرف به بين النهرين پناه می برند. باران های بهاری استان ايلام شديد است و به محض بارش، جويبارها تبديل به رودهای بزرگی می شوند كه درختان را كنده و به جلگه می آورند. هوای سراسر ايلام با وجود كوهستانی بودن منطقه در زمستان مه آلود و غبارآلود است. می توان گفت كه در ناحيه كوهستانی 8 ماه و در بخش تپه كوهكی و دشت ها، 3 الی 4 ماه از سال هوا خوب است. ميزان بارش در نواحی شمال و شمال خاوری، بيش از 500 ميلی متر و در نواحی باختر و جنوب باختری حدود 250 ميلی متر است كه در مقايسه با متوسط بارش های آسمانی در كشور جزو نواحی نسبتا پر باران است. رطوبت در دامنه تپه ها، به دليل وجود گياهان مختلف حداقل تا پانزده روز باقی می ماند. رطوبت زياد، گرمای كافی و زمين حاصل خيز، باعث رويش گياهان زياد و پوشيده شدن زمين از جنگل های انبوه می شوند. كبيركوه به خصوص در قسمت های شمالی، زير پوشش جنگل های بلوط قرار گرفته و به علت دريافت بارش های جوی، دارای مراتع غنی و پوشش گياهی، از نوع معتدل و سردسير است.این منطقه چشم انداز زیبا و کم نظیری دارد که گردشگران را به سوی خود جلب می کند. ديناركوه به علت تنوع آب و هوا، قسمت اعظم مراتع منطقه را، كه برای ييلاق و قشلاق قابل استفاده اند، در خود جای داده است. رشته های اين كوه كه قسمت بزرگی از منطقه را پوشانده دارای جنگل های پراكنده، ‌درختچه های بلوط و ساير گياهان از انواع معتدل گرمسير است. وجود اين جنگل ها عامل اعتدال آب و هوا در منطقه است. متوسط بارندگی ساليانه در استان ايلام حدود 500 ميلی متر مكعب است كه اين ميزان در نواحی مختلف استان دارای تفاوت هايی است. ناحيه شمال باختری با وسعت تقريبی 6000 كيلومتر مربع، بارندگی ساليانه ای به ميزان حداقل 500 ميلی متر مكعب دارد. ناحيه شمال خاوری حدود 4000 كيلومتر مربع وسعت دارد و متوسط بارندگی ساليانه آن 600 ميلی متر مكعب است. ناحيه مركزی حدود 3000 كيلومتر مربع مساحت دارد و متوسط بارندگی ساليانه آن 275 ميلی متر مكعب است. ناحيه جنوبی با وسعتی حدود 7000 كيلومتر مربع دارای متوسط بارندگی ساليانه 250 ميلی متر مكعب است. با توجه به میزان بارش در نواحی مختلف استان ایلام؛ چشم اندازهای متفاوت گیاهی و زندگی های جانوری به وجود آمده است که جاذبه های این منطقه را افزایش می دهند.
ادامه...

شهرستان آبدانان دارای آب و هوای معتدل است. بيش ترين درجه حرارت در مركز اين شهرستان؛ تابستان ها 40 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها به 8 درجه زير صفر می رسد. ميزان بارندگی ساليانه آبدانان به طور متوسط به 300 ميلی متر می رسد.

ادامه...
هوای شهرستان ايوان معتدل و نيمه مرطوب است. بيش ترين درجه حرارت در تابستان 34 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها 10 درجه زيراست. ميزان باران ساليانه ايوان به طور متوسط به 635 ميلی متر می رسد.
ادامه...
آب و هوای اين شهرستان معتدل و خشك است. بيش ترين درجه حرارت در تابستان ها 42 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها 6 درجه زير صفر است. باران ساليانه دره شهر به طور متوسط به 350 ميلی متر می رسد.
ادامه...
آب و هوای شهرستان دهلران متمايل به گرم است. بيش ترين درجه حرارت در تابستان ها 45 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها 3 درجه زير صفر است. ميزان باران ساليانه اين مركز به طور متوسط به 300 ميلی متر می رسد.
ادامه...
آب و هوای شهرستان شيروان و چرداول نسبتاً معتدل و نيمه خشك است.
ادامه...
آب و هوای شهرستان مهران نسبتاً گرم و خشك است. بيش ترين درجه حرارت در تابستان ها 40 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان ها 3 درجه بالای صفر است. ميزان باران سالانه به طور متوسط به حدود 208 ميلی متر می رسد.
ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi