سایت گردشگری خراسان شمالی - جاذبه گردشگری خراسان شمالی
مکان های دیدنی و تاریخی


استان خراسان شمالي از جاذبه هاي طبيعي و تاريخي با ارزشي برخوردار است كه بيش ترين آن ها در شهرستان اسفراين قرار گرفته و شامل قلعه هاي متعدد, امام زاده ها و شهرهاي تاريخي مي شود. شهرستان هاي شيروان, بجنورد و جاجرم نيز در برگيرنده جاذبه هاي متعدد تاريخي و طبيعي هستند كه در مجموع سبب بالا رفتن ارزش هاي جهانگردي ابن منطقه شده اند.

 
صنایع دستی استان خراسان شمالی از مهم ترین و زیباترین جاذبه های فرهنگی این منطقه به شمار می آیند. صنایع دستی استان خراسان شمالی دارای ویژگی های خاصی است؛ از جمله این که به سه دسته صنایع شهری، روستایی و عشایری تقسیم می شوند و هر یک از اقوام مختلفی که در این استان زندگی می کنند، شیوه ها و طرح های خاص خود را دارا هستند. با این همه مهم ترین صنایع دستی این استان را بافت انواع قالی و قاليچه (با طرح های كردی، تركمنی، گليم، جاجيم، پلاس، خرسک، نمد، پوستين، دستكش، جوراب، شال گردن، كلاه، چوخه يا چوخا، خورجين، جوال، و... تشکیل می دهند. هر یک از صنایع متعدد دستی استان خراسان شمالی تبلور روحیه هنری و تفکرات مردم این دیار است که در قالب هنر دستی به گردشگران عرضه می شوند

ادامه...
تعدد اقوام در استان خراسان شمالی سبب تنوع ایل ها و عشایر شده و طایفه های گوناگون با ویژگی های سنتی و خاص خود چشم اندازهای مختلفی به وجود آورده اند. روستاهای ترکمن نشین که یکی از مهم ترین اقوام این استان هستند، در یک ناحیه جغرافیایی مشخص از شمال بجنورد به سوی باختر متمرکز شده اند و در مناطق سردسیر مراوه تپه، گرماب، مانه ، راز و جرگلان قشلاق دارند. زمان کوچ عشایر ترکمن ها اوایل خردادماه بوده که از گرمسیر به سردسیر کوچ می کنند و مدت این کوچ نیز سه ماه است. تركمن ها مهم ترين عشاير شمال خاوری ایران به شمار می روند كه در دو منطقه كوهستانی و جلگه ای از حوالی رود گرگان تا نوار مرزی ايران و ترکمنستان زندگی می كنند.
ادامه...


استان خراسان شمالی دارای آب و هوای متنوعی است ولی آب و هوای غالب در این منطقه؛ سردکوهستانی است که در ارتفاعات آلاداغ و بینالود کاملا" حس می شود. تنوع آب و هوایی استان خراسان شمالی سبب به وجود آمدن اکوسیستم ها و چشم اندازهای متفاوتی شده و بر جاذبه های طبیعی گردشگری منطقه افزوده است. شهرستان های بجنورد و شیروان کاملا"در قلمرو آب و هوای سرد کوهستانی قرار گرفته اند. به طور كلی آب و هوای شهرستان اسفراين معتدل متمايل به سرد و خشک بوده، آب و هوای شهرستان جاجرم در قسمت های شمالی معتدل كوهستانی و دشت های جنوبی آن نيمه بيابانی از مستان ملايم و تابستان گرم و خشک برخوردار بوده و بجنورد از آب و هوای نيمه معتدل با زمستان های سرد و تابستان های گرم برخوردار است.

ادامه...


شهرستان بجنورد‌داراي آب و هواي نيمه معتدل با زمستان‌هاي سرد و تابستان‌هاي گرم بوده و از نظر ميزان رطوبت از خاور به باختر بر ميزان آن افزوده مي‌شود. به دليل وسعت شهرستان و وجود ارتفاعات و دره‌ها و دشت‌ها ، انواع آب و هوا در اين شهرستان مشاهده مي‌شود. ريزش جوي از اواخر مهر ماه آغاز و تا اواسط آذر ماه به صورت باران ادامه مي‌يابد و از اواسط آذر تا پايان اسفند ماه ريزش جوي به صورت برف است . ريزش جوي از فروردين تا اواسط ارديبهشت به صورت باران ادامه دارد‌. درجه حرارت شهرستان به دليل كوهستاني بودن در زمستان كاهش يافته و در بهمن ماه بيش تر زير صفر درجه است. دماي متوسط سالانه بجنورد 5/13 درجه سانتي‌گراد است. حداقل درجه حرارت c ° 2/13- و حداكثر درجه حرارت c ° 6/39 و ميانگين حداكثر درجه حرارت c ° 3/29- ميانگين حداقل درجه حرارت 2/6- و ميانگين كل درجه حرارت طي 13 سال c ° 6/12 است. بادهاي فصل زمستان و اوايل بهار كه از جنوب و باختر مي‌وزند مقدار زيادي باران به همراه دارند با توجه به استقرار آنتي سيكلون سيبري در فصل سرد در اين شهرستان توده هواب باران‌زا به صورت برف ريزش مي‌كند. ليكن از اواسط بهار تا پايان تابستان به علت تسلط فشار زياد جنب استوايي در بجنورد باد فاقد بارندگي است. متوسط بارندگي در مركز اين شهرستان حدود 250 ميلي‌متر است .
حوزه استپي سرد منطقه جاجرم:به طرف جنوب كه ميزان بارندگي آن از 100 تا 200 ميليمتر در سال متغير بوده و درجه حرارت متوسط دي ماه آن از c ° 4 كمتر است.
حوزه جنگل‌هاي خشك: حوزه جنگل‌هاي خشك بيش از 400 ميلي‌متر در سال بارندگي داشته و داراي تابستان‌هاي گرم و خشك و زمستان‌هاي سرد است.
حوزه كوهستان‌هاي مرتفع: بالاتر از 2700 متر كه در نقاط محدودي از ارتفاعات جنوبي و جنوب باختري بجنورد قرار دارد. ‌وسعت جنگل‌هايي كه به صورت مراتع مشجر هستند به طور تقريب حدود 300 هزار هكتار برآورد مي‌شود كه گونه‌هاي عمده آن ارس (سرو كوهي)، كركو، زالزالك، پسته، انار، زرشك، گلابي وحشي، بلوط و غيره است و گونه‌هاي علوفه‌اي زيراشكوب آن‌را گياهاني از خانواده گرامينه، گلوم، درمنه و گون و گياهان باشتي خاردار تشكيل مي‌دهد. گياهان درمنه، گون، قياق و استيپا از گياهان خاص مراتع غير مشجر در حوزه نيمه استپي است.

ادامه...


آب و هواي شهرستان جاجرم در‌ قسمت‌هاي شمالي معتدل كوهستاني و دشت‌هاي جنوبي آن قلمرو آب و هواي نيمه بياباني با زمستاني ملايم و تابستاني گرم و خشك است.

ادامه...


به طور كلي آب‌و‌هواي شهرستان اسفراين معتدل‌متمايل‌به‌سرد‌و‌خشك است. بخش‌هاي شمالي ناحيه اسفراين به دليل كوهستاني بودن داراي آب و هواي معتدل كوهستاني است ولي بخش‌هاي جنوبي و جنوب باختري آن به دليل نزديكي به كوير ، تابستان‌هاي گرم و خشك و زمستان‌هاي سرد است . ميانگين درجه حرارت سردترين ماه (بهمن) 8/1 درجه و ميانگين درجه حرارت گرم‌ترين ماه (تير و مرداد) 25 درجه و ميانگين درجه حرارت سالانه 8/13 درجه سانتي‌گراد است. مهم‌ترين بادهاي محلي اسفراين عبارت‌اند از : كف باد، بادچاچ، بادسياه‌خانه،‌ بادنيشابور، بادقبله،كوه‌باد. بيش‌ترين بارندگي اين ناحيه‌فروردين ماه با 5/46 ميلي‌متر و كم‌ترين بارندگي در مردادماه با 7/1 ميلي‌متر است.

ادامه...


شهرستان شيروان به طوركلي منطقه‌اي كوهستاني و داراي آب و هوايي نسبتا سرد در زمستان و گرم و معتدل در تابستان است. منطقه شيروان را چندين توده هوايي تحت تأثير قرار مي‌دهد كه مهم‌ترين آن‌ها عبارتند از :
1- توده هوایی سرد آنتب سیکلون سیبری که معمولاً از طریق ترکمنستان (شمال شیروان) و کوههای ذوالفقار وارد منطقه شیروان می شوند و باعث سرمای شدید اواخر زمستان می شوند بطوریکه برودت هوا را در شیروان تا -26 درجه سانتی گراد زیر صفر می برد و هوا را سرد و خشک و آرام نگه می دارد .
2- توده ها یی متشکل در مدار 30 درجه اقیانوس اطلس که از طریق اروپای شمالی و عبور از روی دریای سیاه و خزر و دریافت رطوبت زیاد , از قسمت شمال وارد منطقه شیروان می شو دکه این توده هوایی , سرد و مرطوب بوده و باعث بارش برفهای سنگین در زمستان می شود.
3- وجود بیابانهای خشک و کوهستانی کشور پاکستان و دشتهای جنوبی کشور افغانستان در فصل تابستان مرکز کم فشاری را ایجاد می کند. که جابجایی هوا باعث وزش باد از سمت شمال شرقی در ناحیه شمال خراسان می گرد که این باد در شیروان به آییش معروف است .
4- توده هوایی مازندران که از طریق دره های حاصله بوسیله رود اترک , شیروان را تحت تاثیر قرار می دهد که باعث بارندگی و همچنین وزش باد شمال – غربی جنوب شرقی به نام دولان می گرد که به علت وجود رطوبت موجب سرسبزی و خرمی گیاهان در بهار و تابستان می شود.
توده ها ی هوای کم فشار یکه منشا اصلی آنها در مدیترانه شرقی است معمولاً خراسان را تحت تاثیر قرار می دهند که البته د رمنطقه شیروان از شدت آن کاسته می شود , اما به هر حال یکی از جبهه های بارش در این منطقه محسوب می شود.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi