سایت گردشگری قم - جاذبه گردشگری قم
کشاورزی و دامداری


اساس اقتصاد قم برپايه كشاورزی، دام داری و صنعت (دستی و ماشينی) استوار شده است. كشاورزی در اين استان به صورت تلفيقی انجام می گيرد. روستاهای بخش كهک و خلجستان و تعدادی از روستاهای بخش مركزی به دليل كوهستانی بودن؛ دارای آب و هوای ملايم و بعضا سرد هستند كه در آن ها درختان ميوه سردسيری از قبيل: گردو، فندق، بادام، زردآلو و گيلاس به خوبی رشد كرده و به صورت باغ های كوچكی وجود دارند كه محصول خشك بار آن ها برای اقتصاد روستاها دارای اهميت زيادی است. ‌روستاهای بخش جعفرآباد و مركزی به دليل جلگه ای بودن دارای آب و هوای گرم هستند و محصولات آن ها بيش تر انار،ا نجير، صيفی، سبزی، پنبه، يونجه و گندم است. فرآورده های كشاورزی استان؛ شامل: گندم، جو، پنبه، چغندرقند، ذرت، آفتاب گردان و تره بار است كه از اين ميان، كشت جو از اهميت زيادی برخوردار است.
دام داری نيز از ديرباز در استان قم رايج بوده و برخی از ايلات و عشاير استان های باختری كشور زمستان ها را در اين استان می گذارنند. علاوه بر اين ها پرورش گاو، گوسفند و طيور به صورت صنعتی و سنتی نيز در سطح استان رونق قابل توجهی دارد.


مسجد مقدس جمكران در 6 كیلومتری شهر مقدس قم واقع شده و همواره پذیرای زائرینی از نقاط مختلف ایران و جهان می‎باشد. این مكان مقدس، تحت توجهات خاصه حضرت بقیه الله الاعظم (ارواحنا فداه) قرار دارد و آن حضرت از شیعیان‎شان خواسته‎اند كه به این مكان مقدس روی آورند، چرا كه این مكان، دارای زمین شریفی است و حق تعالی آن را از سرزمین‎های دیگر برگزیده است. كی از آن مساجدی كه به دستور امام زمان (عج) ساخته شده است، مسجد مقدس جمكران می‎باشد كه دارای اهمیت و جایگاهی بزرگ در میان مردم و طبق اخبار نقل شده امیر مؤمنان علی ـ علیه السّلام ـ از این مسجد و مكان و جایگاه مقدس آن پیش‎گویی كرده است. و شخص امام عصر(عج) با بیان جایگاه والای معنوی این سرزمین، شیعیان را به حضور در آن جا و عزیز داشتن آن امر فرمودند.
به مردم بگو به اين مكان (مسجد مقدَس جمكران) رغبت كنند و آنرا عزيز دارند (از فرمايشات حضرت مهدى عليه السلام به حسن بن مثله جمكرانى)

ادامه...


مسجد اعظم در جبهه غربي آستانه مقدس حضرت معصومه (س) به سعي و اهتمام آيت الله بروجردي در سال 1374 هجري قمري توسط استاد حسين بن محمد معمار معروف به لرزاده بنا شده است. اين مسجد كه به جهت عظمت و بزرگي، مسجد اعظم نام گرفته، در زمره مساجد سه ايواني بوده و شبستان گنبددار آن كه سراسر مزين به كاشي هاي معرق است, درضلع جنوبي صحن واقع شده و از طريق مسيرهاي جانبي به دو شبستان ستون دار شرق و غرب مرتبط است.

ادامه...


در گوشه اي از شهر مقدس قم در لا به لاي كوچه هاي تنگ و باريك جنوب قم كه قبلا مركز اين شهر بوده است, از دور گنبد آجري عظيم توجه انسان را به خود جلب مي كند كه نمايان گر مسجدي با عظمت و قديمي است. مسجد جامع عتيق و تاريخي قم مجموعه اي از بناهاي چند عصر و دوره بوده و داراي مقصوره و گنبدي باستاني و ايواني قديمي با دو گوشواره و سه شبستان و زيرزمين و ايوان و صحن و سردر ورودي است. اين مسجد به بيان مرحوم صنيع الدوله در كتاب مرات البلدان در نيمه دوم قرن سوم ساخته شده است. مسجد جامع قم از بناهاي قديمي شهراست كه باني آن معلوم نيست اما در كتاب گنجينه آثار قم آمده است كه باني اين مسجد و مدرسه روبه روي آن كه جاني خان نام دارد سلطان جاني خان پادشاه تا تار تركستان است و تاريخ بناي آن هم سال 755 بوده است.

ادامه...


بناي مسجد فيض در گوشه شمال خاوري ميدان کهنه و در محوطه ای به درازا و پهناي 21×21 متر مرکب از ده چشمه طاق بر فراز چهار ستون سنگی مضلع ساخته شده و بعدها گسترش پيدا کرده است. بخش باختري مسجد؛ متصل به مناره قديمی به ارتفاع 25 متر و قطر 3/5 متر است که در سال 1191 هجري قمري بازسازی شده است. به نوشته فيض اين همان مناره ای است که به سال 291 هجري قمري در دوره حکومت يحيی بن اسحاق ساخته شده است. با توجه به مدارک و اسناد موجود ظاهرا اين منار در دوره تيموری وجود داشته است.

ادامه...


بناي مسجد پنجه علي در محله اي به همين نام (منشعب از تكيه چهار مردان) واقع شده و به جهت وجود قطعه سنگي كه تصوير دستي برآن حك شده، به اين نام خوانده شده است. با توجه به قطعات كتيبه هاي موجود؛ بناي آن تجديد و كتيبه هايي نيز برآن اضافه شده است. درجدار باختري فضاي گنبددار مسجد، طاقچه اي وجود دارد كه با كاشي هاي رنگي ساخته شده و در وسط آن، قطعه سنگ خاكستري با نقش فرو رفته دست انسان قرار گرفته است.

ادامه...


مسجد فاطميه از مساجد معروف قم است كه در نزديكي گذرخان، به همت يك خانم خيرخواه با آب انبار بزرگ و فرش هاي زيبا و تشكيلاتي منظم بنا شده است. كتاب خانه اين مسجد ازبزرگ ترين مزاياي آن است كه مورد استفاده شاگردان مكتب حضرت جعفربن محمد (ع) قرار مي گيرد. در حال حاضر در اين مسجد؛ علاوه بر اقامه نماز، تدريس علوم ديني نيز صورت مي گيرد.

ادامه...


بناي مسجد صرم در روستاي صرم در 26 كيلومتري جنوب خاوري قم و 9 كيلومتري جنوب باختري جاده قم- كاشان واقع شده و از آثار دوره صفوي است. اين مسجد داراي شبستاني گنبددار به ابعاد تقريبي 12×9 متر است كه پوشش بيروني گنبد نيمه بيضي و آجري است. كنار ورودي مسجد ياد شده، لوحي سنگي نصب شده كه بر آن عباراتي به شعر و خط ثلث برجسته حجاري شده است. پوشش بيرونی گنبد نيمه بيضی و آجری است.

ادامه...


مسجد امام حسن مجتبي براساس يك روايت تاريخي به اراده حضرت امام زمان (عج) ساخته شده است. اين مسجد را در مسير تهران- قم و در محلي كه در گذشته بيرون از شهر بوده ؛ يكي از دوست داران حضرت بنا كرده و نام آن را مسجد امام حسن مجتبي گذاشته است. قدمت اين مسجد به بيش از چهل سال مي رسد.

ادامه...


بناي مسجد و مدرسه آقا درکوی گذر قلعه منشعب از تکيه چهار مردان سر پيچ کوچه تبعه سلطان محمد شريف واقع شده است. بنای مسجد؛ مشتمل بر شبستانی به ابعاد تقريبی 30×10 متر با شانزده طاق چشمه پوش بر فراز ستون های سنگی استوانه ای است. ازاره بنا, سنگی و جداره آن آجری است. در جلوی مسجد ايوانی به دهانه 8 عمق 5 و ارتفاع 10 متر با ازاره سنگی جدار آجری پوشش رسمی بندی و تزيينات کاشی قراردارد. کتيبه کمربندی اين ايوان در تعميرات سال هاي بعد اضافه شده است. مدرسه اين مسجد دارای صحنی به وسعت 20×18 متر با 15 باب حجره ايوان دار است.

ادامه...


مسجد جامع کهک كه به دوره صفويه منسوب است, درخارج شهرقم درخيابان ملاصدرا محله چاله حمام واقع شده است. در دوره هاي بعدي نيز يک رواق درسمت جنوب و يک رواق سرپوشيده در سمت باختر به آن اضافه شده است. پلان اصلي بنا از يک چهارطاقي بزرگ تشکيل شده که باچرخش تقريبا" 45 درجه نسبت به قبله قرار دارد. گنبدخانه مسجد؛ قسمت اصلي بنا بوده و در دوره هاي مختلف قسمت هاي زيادي به آن اضافه شده است و اين توسعه هم چنان ادامه پيدا کرده است.

ادامه...


مسجد حاج سيدصادق روحاني كه منسوب به دوره قاجاريه است, دربافت قديم قم درکوي گذرقلعه منشعب ازمحله چهارمردان قرار دارد. اين بافت داراي مراکز مذهبي فراواني است که اين مسجد و مدرسه امام صادق در کنارآن از جمله آن ها است. درحال حاضر؛ مسجد داراي صحني است که قسمت هاي شمالي خاوري و باختري آن رامدرسه جديد امام صادق در برگرفته است. درقسمت جنوبي؛ ايوان بزرگ مسجد واقع شده است و در داخل شبستان مسجد دوازده ستون سنگي حجاري شده قرار دارند که طاق وسقف هاي آجري برروي آن ها قرار گرفته اند. درمنتهي اليه جنوب خاوري بنا هشتي کوچکي قرار دارد که ورودي فرعي مسجد به گذر کناري بوده است. فرم شبستان مسجد؛ در جهت قبله و درحد فاصل ايجاد شده بين راستاي گذرهاي کناري و فضاي داخلي مسجد تعدادي حجره به سمت خارج ايجاد شده است.

ادامه...

 
صنايع دستي استان قم به صنايع شهري, روستايي و عشايري تقسيم مي شوند. مرغوب ترين و بهترين آن ها به دليل وجود امكانات كافي؛ صنايع دستي شهري است. بافت قالی به خصوص قالی های ابريشمی، ازجمله مهم ترين صنايع دستی رايج قم است. قالی های طرح قم از ارزش ويژه ای در داخل و خارج از کشور برخوردار هستند. سراميک، ظروف سفالی، منبت كاری، درودگری، رنگرزي, آجر پزی و صنايع دستی سنگی (شامل ساخت انواع ظروف سنگی، گچی، سراميک واشياء تزيينی چينی) ديگر صنايع دستی استان قم را تشکيل می دهند.

ادامه...
در دوره‌هاي مختلف تاريخ؛ گروه‌هايي ازعشاير به سرزمين قم كوچ كردند يا كوچانده شده‌اند. عشاير قم در جاده‌ي كاشان، حسين‌آباد، ميش مست (ميش مس) درقم، جنت‌آباد، قم رود و لب درياچه‌ي حوض سلطان و در وسعت زيست بومي در حدود 670000 هكتار پراكنده شده‌اند. اين زيست بوم, بخش‌هايي از شهرستان قم را به عنوان منطقه‌ي قشلاقي در برمي‌گيرد كه بيش تر عشاير آن در سيلو زندگي مي‌كنند. محل اسكان آن ها در روستاهاي عشايري بوده و تعداد كمي چادرنشين هستند.
ادامه...


استان قم از نظر آب و هوا، داراي آب و هواي نيمه بيابانی است و ميزان بارش سالانه آن در اطراف حوض سلطان كم تر از 100 ميلی متر است كه اين بارش هم بيش تر در فصل سرد سال (پاييز و زمستان) صورت می گيرد و در فصول گرم به ويژه تابستان؛ بارش ها بسيار نادر است. مقدار بارش سالانه استان قم 165 ميلی متر و تعداد روزهای يخ بندان آن 55 روز در سال گزارش شده است. بررسی معدل درجه حرارت استان؛ نشان می دهد كه بيش ترين درجه حرارت استان برابر 5/45 و کم ترين آن 8- درجه سانتی گراد و متوسط درجه حرارت سالانه آن حدود 18 درجه سانتی گراد است. بررسی متوسط درجه حرارت ماهانه نيز نشان می دهد كه بيش ترين درجه حرارت با 6/31 درجه به مرداد ماه وكم ترين آن با 2/5 درجه سانتی گراد به دی ماه مربوط است. اين بررسی هم چنين نشان می دهد كه ماه های ارديبهشت، خرداد، شهريور و مهر با درجه حرارتی معادل 20 تا 25 درجه سانتی گراد، مناسب ترين زمان برای زيارت و مسافرت به استان قم هستند.

ادامه...


هوای شهرستان قم نسبتا گرم و خشک بوده و آب هاي آن محدود است. بيش ترين درجه حرارت آن در تابستان ها 43 درجه بالای صفر و كم ترين آن در زمستان‌ها 10 درجه زير صفر است. ميانگين ميزان بارندگی ساليانه قم حدود 122 ميلی ‌متر است.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi