سایت گردشگری لرستان - جاذبه گردشگری لرستان
وجه تسمیه نام و پیشینه


در هزاره سوم و چهارم پيش از ميلاد بعضی از اقوام مهاجر با تصرف سرزمين بين النهرين (ميان دو رود) در كوه های زاگرس اسكان يافتند. نام اين اقوام به استناد كتيبه های بابلی، آشوری، ايلامی و در آثار بر جای مانده از سارگن- پادشاه مقتدر آكد (2030 – 2048 ق . م) - «لولوبی»، «مانايی»، «كاسی»، «گوتی»، «نايدی»، «آمادا» و «پارسوا» ذکر شده است. تاريخ نگاران، در آريايی بودن لولوبی ها و مانايی ها ترديد دارند؛ اما شواهد تاريخی حاکی از آن است که كاسی ها در سال 1600 قبل از ميلاد در لرستان كنونی می زيسته اند و محدوده حكومتی آن ها از شمال و خاور لرستان تا اطراف همدان توسعه داشته است. اين قوم، در هزاره دوم پيش از ميلاد به قصد تصرف بابل دراين شهر نفوذ كردند و بعد از شکست اول از حمورابی (حاکم بابل)، بالاخره توانستند در بابل مستقر شده و دومين سلسله شاهان آن جا را تاسيس كنند. با انقراض اين سلسله نوپا (در هزاره دوم پيش از ميلاد) توسط دولت مقتدر ايلام، كاسی ها به سمت زاگرس عقب نشينی کردند و خراج گزار ايلام شدند. تا قبل از تسلط اسکندر مقدونی بر اين ناحيه، اين قوم مانند سدی در برابر توسعه طلبی آشوری ها، در مناطق خاوری مقاومت می كردند. بعد از مدتی، قدرت اين قوم كوه نشين به حدی رسيد كه شاهان سلسله هخامنشی هنگامی كه از مسير فارس به شوش يا از مسير بابل به اكباتان می گذشتند، هديه هايی برای ايلات كوهستانی بين راه می فرستادند تا مسير عبور آن ها را امن نگاه دارند.
در دوره ساسانيان،‌ پشتكوه و پيشكوه را خاندان معروف هرمزان اداره می كردند. هرمزان، آخرين فرمان روای اين خاندان بود که با حمله اعراب در سال 16 هـ . ق به اسارت درآمد. اعراب پس از فتح «حلوان»، نواحی شمالی لرستان را گرفتند و چند سال بعد در سال 21 هـ . ق، توانستند نهاوند و قسمت جنوبی لرستان را نيز ضميمه محدوده حکومت خود کنند. سال بعد هنگامی که عمر مناطق تصرف شده را بين لشگريان کوفه و بصره تقسيم می کرد، لرستان ضميمه کوفه شده و از آن پس جزو ايالت جبال (عراق عجم) به حساب می آمد و تا ميانه سده چهارم هجری قمری، حكم ران اين منطقه از بغداد يا كوفه تعيين می شد. درهمين قرن، حسنويه كرد اين منطقه را به تصرف خود درآورد و خاندان او تا سال 500 هـ . ق بر لرستان تسلط داشتند.
هم زمان با استيلای قوم مغول بر ايران، لرستان به دو قسمت لر بزرگ و لر كوچك تقسيم شد. هر يك از اين دو قسمت از پيش از استيلای مغول تا مدت زمانی پس از انقراض ايلخانان، امرای نيمه مستقل داشتند. اتابكان لر بزرگ از كردان شام بودند كه در اواسط قرن ششم هجری از راه آذربايجان رهسپار ايران شدند و در محدوده اشتران كوه و جلگه های شمالی آن سکونت کردند. آن ها تا نيمه اول قرن نهم هجری (500 – 827 هـ . ق) حكومت كردند و ايذج (مال امير) را- که خرابه های زيادی از آن باقی مانده- پايتخت خود قرار دادند. سلسله اتابکان با کشته شدن غياث الدين كاووس (آخرين اتابک) به دست سلطان ابراهيم منقرض شد. اما اتابكان لركوچك (580 – 1006 هـ. ق) با اين كه چندين امير معتبر داشتند و حكومتشان نيز طولانی تر بود، هيچ وقت اهميت و اعتبار لر بزرگ را پيدا نكردند. آن ها موقعيتشان را تا زمان صفويه حفظ كردند و حتی قلمرو حكومت خود را تا باختر كوه های پشتكوه توسعه دادند. در سال 1006 هـ . ق با كشته شدن شاهوری - آخرين فرد اين سلسله - به فرمان شاه عباس اول، اين سلسله نيز برافتاد و حكومت لرستان به حسين نامی محول شد. خاندان اين والی تا اوايل روی كار آمدن سلسله قاجار، بر لرستان حكومت كردند و حكومت پشتكوه را نيز زمانی حكام بروجرد و زمانی حكام شوشتر به عهده داشتند. اين استان هم اكنون يكي از مناطق آرام و امن جمهوري اسلامي ايران است.


مسجد جامع خرم آباد در سال 970 هجری قمری به دستور شاه پرور سلطان دختر آغوز بيك (همسر شاه رستم از اتابكان لر كوچك) ساخته شد. اين مسجد در سال 1110 هجری قمری به دستور شاه سلطان حسين صفوی تعمير شد و سنگ نوشته مربوط به اين فرمان هم اكنون در بخش سنگ نوشته های تاريخی «دژ شاه پور خواست» نگه‌داری مي‌شود. در سال‌های بعد نيز مسجد دوبار تعمير شده است يك بار توسط خدايی خان حسنوند (جد اعلای طايفه حسنوند) و بار دوم به وصيت ملا محمد تقی خرم آبادی در دوره كريم خان زند و توسط شخصی به نام زكی خان.

ادامه...


مسجد قلعه يكی از مساجد قديمی بروجرد است كه در كوی دو دانگه واقع شده و به مناسبت قرار گرفتن در كنار حصار و قلعه سابق شهر به اين نام مشهور شده است اين مسجد از آثار قرن 14 هجری است كه در سال 1310 ه. ق شبستان و در سال 1311 ه. ق ايوان آن به اتمام رسيده و در همين رابطه يكی از شعراي بروجرد متخلص به سراج؛ قطعه‌ای در تاريخ اتمام شبستان و قطعه‌ای نيز در تاريخ اتمام ايوان اين مسجد سروده كه در سنگی بر بالای درب جنوبی مسجد نصب است.

ادامه...


اين مسجد قديمی در خاور بروجرد واقع شده و از بناهای تاريخی و جالب توجه شهر بروجرد است. تاريخ ساخت بنای مسجد براساس كتيبه موجود سال 1068 هجری قمری است. درب ورودی مسجد دو لنگه است و در سال 1092 هجری قمری به دستور شخصی به نام سلطان محمد ساخته شده است. بنای اوليه مسجد فاقد گلدسته بوده و دو گلدسته موجود به دستور شخصی به نام تقی‌خان رازانی در سال 1209 هجری قمری ساخته شده است. زيباترين قسمت مسجد، منبر 9 پله ای آن است كه در 1068 هجری قمری از جنس چوب ساخته شده و حاوی دو بيت شعر ماده تاريخ ساخت مسجد است. در قسمت شمالی صحن مسجد، شبستانی است بزرگ و كهن با ستون های متعدد كه دربی چوبی با نقش های برجسته دارد. بر روی درب ورودی باختر مسجد كنده كاری های زيبا حك شده است. بر بالای اين در، سنگ نبشته ای به طول 38×25 سانتی متر نصب شده كه به زمان شاه عباس اول مربوط است.

ادامه...

 
صنايع دستي استان لرستان در سه نوع متمايز عشايري، روستايي و شهري قابل بررسي هستند. بيش تر توليدات صنايع دستي عشايري به مصرف خانوارها مي رسند و كم تر به بازار عرضه مي شوند. انواع صنايع دستي عشاير عبارت اند از: سياه چادر، چيت، قالي و گليم. صنايع دستي روستايي را قالي، گليم، رنگرزي و جاجيم بافي تشكيل مي دهند و عمده صنايع دستي شهري را نيز خراطي، ورشوسازي، قالي بافي و گليم بافي تشكيل مي دهد. هنرهای دستی هم چون بافت انواع قالی های محلی، گليم، جاجيم، حرير بافی، کرباس بافی، چوقای محلی، پشتی، خورجين، سياه چادر، نمکدان، سفره، ريس، خور، كلاه، دستكش، پلاس، کمچه دان، جل، بافت حور و طناب، نمد مالی، کلاه مالی، تخت کشی، منبت کاری، خاتم کاری، قفل سازی، صنايع فلزی و دستی مانند اسلحه سازی، گيوه دوزی، ريسندگی پشم و مو، منجوق دوزی، پولک دوزی، لچک دوزی، قفل سازی و انواع بافته های خانگی نظير كلاه نمدی - که توليد آن ها به طور عمده برای مصارف خانوارهای عشايری و روستايی صورت می گيرد- عبا، نمد، گهواره و كوبه درب اشاره كرد. صنعت كليچه و كلاه و جليقه و يا پونچه بافی نيز همواره در ميان عشاير و نواحی اطراف آنان رايج بوده است.

ادامه...

تماشای شیوه زندگی عشایر کوچ نشین یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری اجتماعی استان لرستان را تشکیل می دهد. عشایر استان لرستان دارای مسکن خاص خود، صنایع دستی و لباس های رنگارنگ و دیدنی خود هستند و به همین لحاظ برای بازدیدکنندگان جذاب هستند. به طور کلی عشاير ایران که معيشت و آداب و رسوم خاص خود را دارند در ايران يكی از جذاب ترين شيوه های زندگی اجتماعی به شمار می آيند. استان لرستان به سبب شرایط آب و هوایی و کوهستانی بودن خود، محل ییلاق و قشلاق ایل ها و عشایر استان های اطراف است. عشاير و طايفه هاي لرستان در يك تقسيم بندي به دو بخش لر و لك تقسيم مي شوند كه از نظر لهجه، سنن، آداب و رسوم و برخي مسايل مذهبي با يك ديگر تفاوت دارند.

ادامه...


استان لرستان دارای آب و هوای متنوعی است. در زمستان، هنگامی كه در شمال لرستان برف و كولاک و سرمای شديد جريان دارد؛ قسمت های جنوبی آن از هوای مطبوع و بارانی برخوردار است. بررسی های اقليمی نشان می دهند؛ خرم آباد دارای زمستانی معتدل و تابستانی گرم است و بروجرد زمستانی سرد و تابستانی معتدل دارد. اليگودرز نيز زمستانی بسيار سرد و تابستانی معتدل دارد. آب و هوای مناطق كوهستانی لرستان در زمستان سرد و برفی و در تابستان معتدل است. در نواحی جلگه ای تابستان ها گرم و زمستان ها معتدل هستند. به طور کلی استان‌ لرستان‌ دارای‌ سه‌ نوع‌ آب‌ و هوای‌ متفاوت‌ است‌ كه‌ عبارت اند از: 1- آب‌ و هوای ناحيه‌ سرد كوهستانی كه‌ زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل‌ دارد و مناطق‌ بروجرد، دورود، ازنا، نورآباد و الشتر را در بر می‌گيرد. 2- آب‌ و هوای ناحيه‌ معتدل‌ مركزی كه‌ بهار آن‌ از اوايل‌ اسفند آغاز و تا ارديبهشت‌ ماه‌ادامه‌ مي‌يابد و شهرستان‌ خرم‌آباد در قلمرو اين‌ ناحيه‌ قرار دارد. 3- آب‌ و هوای ناحيه‌ گرم‌ جنوبی كه‌ به‌ علّت‌ تأثيربادهای گرم‌ خوزستان‌، تابستان‌های گرم‌ و زمستان‌های نسبتاً معتدل‌ دارد و پلدختر و ناحيه‌ پايی در قلمرو اين‌نوع‌ آب‌ و هوا قرار دارند.

ادامه...


به طور كلي شهرستان خرم‌آباد از آب و هواي معتدل و نيمه مرطوب برخوردار است و ميانگين باران ساليانه آن به طور متوسط به 500 ميلي‌متر مي‌رسد.

ادامه...


آب و هواي اليگودرز در مناطق مركزي و شمالي آن معتدل و قسمت كوهستاني جنوب و جنوب باختري آن سرد است. ميزان بارندگي ساليانه به طور متوسط 270 ميلي‌متر است. بيش‌ترين‌ درجه‌ي‌حرارت‌درتابستان‌ها 37 درجه سانتي‌گراد بالاي صفر و حداقل آن درزمستان‌ها 8 درجه زير صفر است.

ادامه...


هواي شهرستان دورود معتدل ونيمه خشك بوده؛ بيش‌ترين درجه‌ي‌حرارت آن در تابستان‌ها 41 درجه بالاي صفر و كم‌ترين آن در زمستان‌ها 20 درجه زير صفر است. ميزان بارندگي ساليانه دورود به طور متوسط 300 ميلي‌متر است.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi