سایت گردشگری زنجان - جاذبه گردشگری زنجان
کلیات


شهرستان ایجرود به مرکزیت شهر زرين آباد یکی از شهرستان های باختری استان زنجان است که رودخانه های متعددی دارد. در اين شهرستان آثارى از دوران آغاز ادبيات به دست آمده که بر دیرینگی این منطقه گواهی می‌دهند. ایجرود از جاذبه های طبیعی و تاریخی زيادی برخوردار نیست ولی آثار اندک آن نیز قابل توجه هستند. شهرستان ایجرود از جمله مناطق استان زنجان است که از جذابيت های مختلفی مانند آبادی های سرسبز با چشم انداز کشتزارها و رودخانه هايی که از میان باغ ها و کشتزارهای آن عبور می كنند، چشمه آب معدنی و برخی از آثار تاریخی چون میل خویین برخوردار است.نبود اقامتگاه، رستوران، تاسیسات و راه های مناسب از سویی و نا آشنا بودن مردم منطقه با اصول پذیرش گردشگر از سوی دیگر، از مهم ترین موانع موجود در راه گسترش و توسعه گردشگری در این منطقه از استان زنجان به شمار می آیند.


مسجد و مدرسه جامع زنجان معروف به مسجد سيد در قرن سیزدهم هجری قمری (سال 1242) در دوره قاجاریه توسط یکی از پسران فتحعلی شاه قاجار به نام عبدالله میرزا دارا ساخته شد. اين مسجد كه در قلب بافت قديمی شهر و در مکان مناسبی از نظر دسترسی قرار گرفته است، از سمت باختر با بازار قيصريه، از سمت خاور با كوچه مسجد سيد و از سوی شمال با خيابان امام خمینی و سبزه ميدان درارتباط است. این مسجد در دوره زندگانی بانی آن به نام های مسجد دارا، مسجد سید، مسجد سلطانی و مسجد جمعه نیز خوانده می شده است.

ادامه...


بنای مسجد خانم که به دوره قاجاریه تعلق دارد در محله قدیمی فخیم الدوله زنجان قرار گرفته است. اين مسجد كه فاقد گنبد و دارای 2 مناره بسیار زیبا است در سال 1323 هجری قمری و به خواست یکی از زنان مقتدر ایران بنام جمیله خانم دختر حسین قلی خان نطام العداله (ذوالفقاری) ساخته شد. بنای مسجد مشتمل بر سردر ورودی با دو مناره کوتاه، صحن، شبستان تابستانی و زمستانی، حجره های متعدد و تزیينات کاشی‌کاری و گچ‌بری است. مناره های قطور و کوتاه با تزیین آجر کاشی و محرابی زيبا با تزیینات پرکار کاشی معقلی در صحن شبستان ستون دار، از ویژگی های خاص این بنا است. تزیینات روی ایوان ها و مناره ها به سبک دوره قاجار و بیش تر با استفاده از رنگ های زرد، سیاه، فیروزه ای و سفید انجام شده است. اخيراً بر روی این بنای مهم تاريخی مرمت ها و تعمیراتی صورت گرفته است.

ادامه...


مسجد میرزایی معروف به مسجد چهار محرابه از قدیمی ترین بناهای مذهبی شهرستان زنجان است که در داخل شهر و در بازار پایین شهر زنجان (محله چاقوسازها) قرار گرفته است. بنای اصلی این مسجد که از نوع چهل ستونی است، به دوران پس از حمله تیمور گورکانی و قرن نهم هجری قمری تعلق دارد. این مسجد بعدها در اواسط دوره قاجار به فرمان میرزا ابوالقاسم مجتهد معروف به میرزا تجدید بنا شد و به نام مسجد میرزایی معروف گردید.

ادامه...


مسجد تاریخی قلابر در روستایی به همین نام در 52 کیلومتری جنوب شهر زنجان واقع شده است. در کاوش های باستان شناسی، در دامنه های باختری ارتفاعات روستای قلابر، مجموعه ارزشمندی به دست آمده که شامل یک مسجد و یک خانقاه یا قلعه است. طرح مسجد، مربع تقریباً کوچکی است که گرداگرد آن تا ارتفاع 5/1 متری از سنگ تراورتن ساخته شده و در منتهاالیه آن کتیبه ای نصب شده است. محراب مسجد قلابر یکپارچه و سفید رنگ است و به اسماء متبرکه جلاله و نام ائمه اطهارمزین شده است. در اين ميان نگاره های اسليمی زِيبا، به جلوه و جذابيت مسجد کمک شایانی كرده اند. از چگونگی شکل و ساخت سقف این مسجد اطلاعات زیادی در دست نیست ولی احتمال داده می شود، مسجد در گذشته دارای سقف گنبددار بوده است كه امروزه با تير چوبی بازسازی شده و به عنوان مسجد مردانه مورد استفاده اهالی قرار گرفته است.

ادامه...


مسجد عباسقلی‌خان مسجدی با سبک چهل ستونی است که در محله قدیمی عباسقلی خان و در میان بافت تاریخی شهر زنجان قرار گرفته است. این مسجد، دو صحن و دو شبستان زيبا دارد و جالب توجه ترین تزیینات آن، کاشی کاری های زیبای محراب با طرح هندسی است. احتمال داده می شود تاريخی که بر روی بدنه ضلع شمالی شبستان مرکزی نقش شده است(1307 هجری شمسی)، تاریخ ساخت مسجد باشد. مسجد عباسقلی‌خان با شماره ثبت 2374 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

ادامه...


مسجد و مدرسه چهل ستون از مساجد معروف شهر زنجان است که در قرن سیزدهم هجری قمری (سال 1284) ساخته شده است. اين بنا در راسته بازار کفاش ها واقع شده و در گرداگرد صحن آن، حجره هایی جهت طلاب دینی وجود دارد.

ادامه...


مسجد آقا شیخ فتح الله که در سال 1298 هجری قمری ساخته شده، در کوچه صندوق سازهای شهر زنجان واقع شده و از نوع مساجد شبستانی است.

ادامه...


مسجد و مدرسه ملا یا وليعصر كه در حدود سال 1256 هجری قمری ساخته شده در راسته بازار حلاج ها، نبش میدان انقلاب واقع گرديده و است. بنای اين مسجد كه جلوه خاصی به این محله داده دارای يك گنبد زیبای فیروزه ای، صحنی در ميان شبستان و حجراتی دو طبقه در اطراف آن است.

ادامه...


مسجد شیخ فیاض، در انتهای بازار پايين و در راسته چاقوسازها واقع شده است. این مسجد یکی از مساجد قدیمی شهر زنجان است که فاقد صحن بوده و مشتمل بر دو شبستان مرتبط به هم است.

ادامه...


در جنوبی ترین قسمت شهر زنجان و در بافت قدیمی و سنتی آن، در محله سید لر بنایی واقع شده است که مسجد و گرمابه حسينيه اعظم زنجان خوانده می شود و از نظر مردم بسیار محترم داشته می شود. این بنای قدیمی از يك مسجد در ضلع شمالی و يك گرمابه در ضلع جنوبی مسجد تشکیل شده است. کتیبه ای در قسمت قدیمی این بنا وجود دارد که تاریخ ساخت آن را 1261 هجری قمری نشان می دهد.

ادامه...


مسجد جامع قروه یکی از بناهای با ارزش قرن پنجم هجری قمری و دوره سلجوقی می باشد که در روستای قروه در فاصله 18 کیلومتری خاور شهرستان ابهر قرار گرفته است. اين مسجد كه به مسجد جمعه نیز معروف است، قدمتی نزدیک به هزار سال دارد و به شكل چهار تاق که گنبدی بر روی آن قرار گرفته، ساخته شده است. اين مسجد بازسازی شده و يک صحن گنبددار و دو شبستان در طرفین آن، مسجد کنونی را تشکیل می دهند. تزیینات و نقش های مسجد که بیش تر طرح های گیاهی هستند، از طرح های معماری دوره آل بویه (يعنی سال 585 هجری قمری) می باشند. در محراب مسجد، كتيبه ای زيبا به خط نسخ گچبری شده كه از ساخت اين مسجد در سال 413 هجری قمری حکایت دارد. كتيبه ديگری به خط ثلث بر حاشيه داخلی بنا نقش بسته که بسيار زيبا بوده و در آن تاريخ پايان كتيبه سال 585 هجری قمری ذکر شده است. تزیینات یاد شده همراه با ترنج های درهم بافته شده گچی و سطوح زیبا با طرح های آجرچینی، این مسجد را به یکی از شاهکارهای هنری قرون میانی اسلام تبدیل كرده است.

ادامه...


مسجد علامه در کنار بنای گنبد سلطانیه واقع شده است و تاریخ ساخت آن به دوره ایلخانان و تجدید بنای آن به دوره قاجاریه بازمی گردد. این مسجد فاقد گنبد بوده 4 ستون داخل آن به طاق گنبدی شکلی متصل می شوند. امامت این مسجد را علامه حلی یکی از دانشمندان معروف زمان ایلخانان برعهده داشته است.

ادامه...


مسجد جامع ابهر در وسط شهر ابهر واقع شده و قدمت آن به سال 554 هجری قمری می رسد. اين مسجد دارای دو قسمت باختری و خاوری و دو درب ورودی است. معماری این مسجد که مربوط به قرن ششم هجری قمری است با افزودن قسمت های جديد تا حدودی لطمه ديده است.

ادامه...


مسجد نورالنبی در وسط شهر ابهر قرار گرفته است و گفته می شود که در قرن یازدهم هجری قمری ساخته شده است.

ادامه...


مسجد جامع سجاس یکی از آثار برجسته استان زنجان است که به سبک مسجدهای شبستانی ساخته شده و قدمت آن به اوایل قرن پنجم هجری قمری می رسد. گنبد مسجد سجاس از نوع گنبدهای یک پوششه است که با آجر ساخته شده و تزیینات آن به نقش ستاره ایرانی (ستاره پنج پر) محدود شده است. اين مسجد از نظر گچ‌بری و وجود كتيبه ها بسيار قابل توجه بوده و دارای چهار كتيبه ارزشمند است. مسجد جامع سجاس در شهرک سجاس در 12 كيلومتری شمال باختری شهرستان خدابنده قرار گرفته است و همواره بازدید کنندگان خاص خود را دارد.

ادامه...


مسجد جامع قیدار (خدابنده) كه دارای سبک شبستانی است، در ضلع خاوری بقعه قیدار نبی (ع) در محدوده شهرستان خدابنده و 42 کیلومتری شهر زنجان واقع شده است. قدمت این مسجد به اواخر دوره قاجاریه می رسد و از محل موقوفات بقعه قیدار نبی (ع) ساخته شده است. مسجد سردر ورودی و دو مناره به سبک دوره قاجار دارد و در ضلع باختری آن 8 حجره برای سکونت دانشجویان علوم دينی ساخته شده است.

ادامه...

 
استان زنجان يكی از استان هاى فعال كشور در زمينه صنايع دستى است. یافته های باستان شناسی به دست آمده از این استان بر قدمت انواع صنایع دستی در این منطقه گواهی می دهد. انواع صنايع دستى از قبيل چاقوسازی، گليم بافى، جاجيم بافی، چارق دوزی، سفال گری، مليله كارى، فرش بافى، فلزكارى، مسگرى و نقره سازى در شهرستان هاى اين استان متداول است. بافت انواع قالى و قاليچه در مناطق مختلف استان رواج دارد ولى بيش ترين ميزان توليد در منطقه زنجان، ابهر و قيدار ديده مى شود. چاقو مهم ترین و معروف ترین صنایع دستی استان زنجان است. چاقوسازان در ساخت چاقو با قالب هايی که‌ در اختيار دارند، شيارهایی روی تيغه چاقو ايجاد می ‌کنند که هر قدر تعداد اين ‌شيارها بيش تر باشد، ارزش‌ چاقو زيادتر است‌. سخت کردن تیغه در اصطلاح چاقوسازان با آب دادن انجام می شود که روشی کاملاً تجربی است و از قاعده خاصی پیروی نمی کند. بسیاری از استادکاران، این مرحله را کاملاً از دیگران مخفی نگاه می دارند. معمولاً نام يا امضای سازنده بر روی انتهای تيغه چاقوهای مرغوب حک‌ می شود. از توليدات ديگر اين استادكاران می توان به قند شکن اشاره كرد. اين محصول از ظریف ترین محصولات آن ها است كه تا تولید نهایی مراحل بسیاری را پشت سر می گذارد و ساخت آن كار بسيار پرزحمتی است.

ادامه...
عشاير مردمى هستند كه حداقل يكی از سه خصوصيت اصلى عشاير را دارا باشند، يعنی درآمد آن ها متكى بر دام دارى باشد، ييلاق و قشلاق بين آن ها استمرار داشته باشد و رده هاى ايلى را باور داشته باشند. جمعيت عشايرى استان زنجان از ايلات و طوايف مستقل شاهسون، ايل سون، طايفه مستقل چگينى، طايفه مستقل درويش وند و طايفه مستقل غياث وند تشكيل شده است. ايل شاهسون از دو گروه تشكيل شده است، گروهى از خانوارهاى ايل شاهسون برون كوچ بوده و بين استان زنجان و استان آذربايجان خاورى در حال ييلاق و قشلاق هستند و گروهى ديگر درون كوچ بوده و درون استان زنجان به ييلاق و قشلاق مى پردازند. طايفه هاى مستقل چگينى - غياث وند و درويش وند نيز از دو گروه تشكيل شده اند. گروهى از آن ها برون كوچ بوده و بين استان گيلان و زنجان به ييلاق و قشلاق مى پردازند و گروهى ديگر درون كوچ هستند و درون استان زنجان ييلاق و قشلاق مى كنند. در این استان جلوه های زندگی عشایری دیده نمی شود ولی وجود عشایر اندک این منطقه از نظر مطالعات قومی و مردم شناسی دارای اهمیت است.
 
ادامه...


استان زنجان به لحاظ داشتن تنوع نقاط ارتفاعى از يک سو و از سوی ديگر تاثيرپذيرى از چند توده هوايى خزری، مديترانه اى و صحراى مركزى، صاحب اقليم ها و اكوسيستم هاى متنوعى شده است. با وجود اين كه اين استان يکی از استان های سردسير و كوهستانى شمال باختری كشور به شمار مى آيد؛ از اكوسيستم هاى فراوان دشتى، بيابانى، تالابى و رودخانه اى، جنگلى، درختچه اى، كوهستانى مرتفع و تپه ماهورى نيز بی نصيب نمانده است. اين استان در بيش تر از 70 درصد از مناطق خود آب وهواى نيمه خشک فراسرد و در 30 درصد باقی مناطق از تنوع اقليمى و آب و هوايى برخوردار است. ميزان بارندگى سالانه استان زنجان حدود 323 ميلى متر برآورد شده است. اردیبهشت، خرداد و تیرماه بهترین ماه های مسافرت به استان زنجان هستند. هيچ توصيفی از سرسبزی و زيبايی طبيعت زنجان در اين ماه ها كامل نيست و مناظر بديع اين فصل را در زنجان فقط بايد ديد. تنوع آب و هوايى و تغييرات ارتفاع از 500 متر در سواحل رودخانه قزل اوزن در ناحیه طارم تا ارتفاعات بيش از 3000 متر در انگوران تغييرات دمايى و آب و هوايى زيادى را در نقاط مختلف به وجود آورده و سبب پديد آمدن چشم اندازهای مختلفی در منطقه شده است. تفاوت آب و هوایی در نواحى مختلف استان زنجان را مى توان به خوبى در يک زمان در قسمت هاى شمالى، مركزى و جنوبى استان مشاهده كرد. اين تنوع آب و هوایی و توپوگرافی سبب پيدايش جوامع زيستى گياهى و جانورى متنوعی در منطقه شده و محيط طبيعى استان زنجان را غناى خاصى بخشيده است.

ادامه...


آب و هوای شهرستان زنجان معتدل مایل به سرد و خشک است. براساس سال‌نامه آماری سال 1380 استان زنجان، بیش ترین دمای هوا در مرکز این شهرستان در مرداد ماه 9/32 درجه سانتی گراد و کم ترین دمای هوا در بهمن ماه 9/6- درجه سانتی گراد است و میانگین کلی دمای هوا 12 درجه سانتی گراد و میزان بارندگی 6/237 میلی متر در سال برآورد شده است. میانگین رطوبت نسبی این شهر در ساعت 30/6 صبح 66/65 درصد و در ساعت 30/12 ظهر 36 درصد است. تعداد روزهای یخ بندان 128 روز در سال است. بیش تر بادهایی که در این ناحیه می وزند، جهتی از جانب خاور به باختر دارند و میانگین بیش ترین سرعت وزش باد در منطقه 83/13 متر بر ثاینه برآورد شده است.

ادامه...


آب و هوای شهرستان ابهر به علت وجود دو کوه مرتفع در شمال و جنوب منطقه، همواره در حال تغییر است و بادهای منطقه نیز در این امر بسیار موثر هستند. در ارتفاعات شمالی شهرستان ابهر، آب و هوای سرد كوهستانی همراه با زمستان های سرد و پر برف و تابستان های معتدل و خشک حاکم است، ولى به طور کلی این شهرستان دارای آب و هوای سرد و خشک و متوسط درجه حرارت 10 درجه است. بر اساس سالنامه آماری سال 1380 میانگین تعداد روزهای یخ بندان شهر ابهر، 74 روز است که از اوايل آبان ماه آغاز شده و تا اواخر فروردین ماه ادامه دارد. در سال 1380، بیش ترین درجه حرارت در شهر ابهر در مردادماه 9/32 درجه و کم ترین آن در ماه بهمن 5/4- و میانگین دمای متوسط سالانه این شهر 08/13 درجه سانتی گراد برآورد شده است. میانگین رطوبت نسبی این شهر در سال 1380، در ساعت 30/6 صبح 91/62 درصد و در ساعت 30/12 ظهر 25/34 درصد برآورد شده است. سرما در شهرستان ابهر، از اوايل آذرماه شروع می شود و بارش پی در پی برف، قله های كوهستانی آن را پوشانده و گردنه ها را مسدود می كند و اين امر با کمی تغيير تا اواسط و گاهی اواخر فروردين ماه ادامه پيدا می کند. ريزش باران در این منطقه، بيش تر در فصل های پاييز و بهار صورت می گيرد. بارش به موقع در این شهرستان، برای زراعت ديم اهميت زیادی دارد. میانگین بارندگی شهر ابهر در سال 1380، حدود 8/287 ميلی متر برآورد شده است که معمولاً از اواخر آذر تا اواسط فروردين ماه و به صورت ريزش برف است.

ادامه...


آب و هوای شهرستان خدابنده معتدل مايل به سرد و خشک است. براساس سالنامه آماری سال 1380 استان زنجان، بیش ترین دمای هوا در مرکز این شهرستان 5/32 درجه سانتی گراد در مرداد ماه و کم ترین دمای هوا در این منطقه 2/7- درجه سانتی گراد در بهمن ماه بوده است. میانگین دمای هوا نيز در شهر قیدار (مرکز این شهرستان) 93/11 درجه سانتی گراد برآورد شده است. میانگین بارندگی در سال 1380 در قیدار، 7/292 میلی متر در سال برآورد شده که بیش ترین میزان آن در آبان ماه باريده است. میانگین رطوبت نسبی این شهر در ساعت 30/6 صبح، 3/57 درصد و در ساعت 30/12 ظهر 38 درصد بوده است. تعداد روزهای یخ‌بندان نيز 84 روز در سال می باشد که از اوایل آبان آغاز و تا اوایل فروردین ماه ادامه پیدا می کند. میانگین بیش ترین سرعت وزش باد در منطقه 83/13 متر بر ثاینه برآورد شده است.

ادامه...


با توجه به عوامل آب و هوايی، می توان گفت كه به طور کلی شهرستان خرم دره از زمستان های خيلی سرد و تابستان های گرم وخشک برخوردار است. براساس سالنامه آماری سال 1380 استان زنجان، بیش ترین دمای هوا در مرکز این شهرستان در مرداد ماه 9/32 درجه سانتی گراد و کم ترین دمای هوا در این منطقه در بهمن ماه 2/4- درجه سانتی گراد است. هم‌چنین میانگین دمای هوای شهر 08/13 درجه سانتی گراد برآورد شده است.

ادامه...


شهرستان طارم به دو بخش طارم علیا و طارم سفلی تقسیم می شود كه آب و هوای هر دو بخش با کاملاً یکدیگر متفاوت است به طوری که بخش طارم عليا دارای آب و هوای معتدل و مرطوب و بخش سفلی دارای آب وهوای سرد و خشک است ولی به طور کلی و با در نظر گرفتن تمام پارامترها و عناصر آب و هوایی می توان گفت که آب و هوای شهرستان طارم معتدل و مرطوب است. بر اساس سالنامه آماری سال 1380 شهر آب بر با مرکزیت شهرستان طارم در سال 255 میلی متر بارندگی دارد. بیش ترین دمای هوا در این شهر 5/35 درجه سانتی گراد در مرداد ماه و کم ترین دمای هوا در این شهر 4 درجه در بهمن ماه بوده است. تعداد روزهای یخ بندان دراین ناحیه 30 روز برآورد شده است که فقط در ماه های آذر و دی بوده و در دیگر ماه ها هيچ یخ بندانی وجود نداشته است. میانگین دمای متوسط این شهر 81/18 درجه سانتی گراد برآورد شده است که از نظر جغرافیایی بسیار مطلوب است.

ادامه...


شهرستان ماه نشان از آب و هوای نسبتاً سرد و خشک برخوردار است. بر اساس سال‌نامه آماری سال 1380 استان زنجان، میزان بارندگی در شهر ماه نشان 235 میلی متر بوده است. بیش‌ترین دمای این شهرستان در مرداد ماه 5/37 درجه سانتی گراد و کم ترین آن در بهمن ماه 5- درجه سانتی گراد بوده است. تعداد روزهای یخ‌بندان در این شهر 91 روز برآورد شده که از آبان ماه شروع و تا اسفندماه ادامه پیدا می كند. به طور کلی می توان گفت که شهرستان ماه نشان از آب و هوای سرد و خشک برخوردار است. به طور كلی در بيش‌تر مواقع سال در این منطقه هوا سرد است ولی در تابستان هوا معتدل و خنک است. بادهای محلی كه در اين منطقه جريان دارند، باد مه و باد آق يئل (باد سفيد) هستند. باد مه، خنک و مطلوب است ولی باد آق يئل گرم و زيان آور بوده و از باختر به خاور می وزد.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi