سایت گردشگری سمنان - جاذبه گردشگری سمنان
صنایع و معادن


استان سمنان از مراكز قابل توجه صنايع دستی و از قطب هاي صنعتي كشوربه شمار مي رود. دراين استان انواع صنايع دستی نظير قالی بافی، گليم بافی، نمد مالی، سراميك و سفال سازی و … وجود دارد كه هر يك از آن ها سوغاتی ارزشمندي برای ميهمانان استان به شمار مي آيند.
بر اساس اطلاعات موجود علاوه بر واحدهای صنعتی درحال توليد، واحد هاي قابل توجه ديگري نيز در دست ساختمان است كه از اين تعداد بيش ترين واحد در شهرستان سمنان (56%) و كم ترين واحد در شهرستان دامغان (13%) مستقر هستند. نظر به وضعيت زمين شناسي منطقه, اين استان از نظر تنوع مواد معدنی نيز يكی از مناطق غنی كشور به شمار می آيد. معادن فعال استان را زغال سنگ، كروميت، گچ، نمك، سيليس، سولفات دوسود، دولوميت، پتاس، خاك های صنعتی، مس، سرب، روی، بوكسيت، منگنز، گوگرد، فسفات و...تشكيل مي دهند.


مسجد تاريخانه در دامغان واقع شده است و يكي از با عظمت ترين مسجد هاي اين منطقه به شمار مي رود. اين بنا به دليل سبك خاص معماري آن كه تلفيق سبك اسلامي – ساساني است از اهميت زيادي برخوردار بوده و آن را متعلق به سال هاي قبل از 200 هجري قمري مي دانند. احتمالاً تاريخانه در زمان تسلط اعراب بر ايران، آتشكده يا معبدي مذهبي بوده كه بعدها به مسجد تبديل شده است. بناي مسجد تاريخانه كهن ترين و قديمي ترين بناي اسلامي است كه تا كنون در اين منطقه پا برجا بوده است.

ادامه...


مسجد جامع سمنان را مي‌توان در زمره كهن‌ترين و قديمي‌ترين آثار اسلامي شهر سمنان به شمار آورد گمانه‌زني‌ها و حفاري‌هاي اخير نشان دادند كه اين مسجد در قرن اول هجري روي خرابه‌هاي يك آتشكده بنا شده، ولي در طول زمان، تعميرات و تغييراتي در آن داده شده است. در حال حاضر در بناي كنوني مسجد، آثاري از دوره مغول و تيموري ديده مي‌شود. ايوان آجري رفيع و بلند آن به ارتفاع بيش از 21 متر در قسمت باخترصحن قرار دارد كه در زمان سلطنت شاهرخ تيموري و به همت وزير خواجه شمس‌الدين علي باليجه سمناني و گنبد آن به وسيله خواجه ابوسعيد در عهد سلطنت سلطان سنجر ساخته شده است.

ادامه...


مسجد جامع گرمسار در ضلع غربي ميدان امام خميني گرمسار واقع شده است كه داراي دو گلدسته زيبا نيز است. اين مسجد از قدمت طولاني برخوردار نيست ولي به دليل قرار گرفتن در مركز شهر از اهميت زيادي برخوردار است.

ادامه...


مسجد جامع دامغان از ديگر مسجد هاي مهم شهر است كه روبه روي مدرسه حاج فتح علي‌بيگ كه به آن مدرسه پامنار نيز مي‌گويند, قرار گرفته است. اين مسجد داراي 35 متر طول , 18 متر عرض و دو رديف ستون است كه روي ستون‌ها سقف‌هاي مدور آجري كار شده است و فواصل آجرها نيز با گچ بند‌كشي شده است. دالان ورودي به صحن مسجد كه داراي 38 متر درازا و 36 متر پهنا است, منتهي مي‌شود. ضلع جنوبي صحن داراي سه ايوان است كه ايوان وسط آن مرتفع‌تر و عريض‌تر از ايوان‌هاي طرفين است. محراب در همين ايوان واقع شده است. دهانه اين ايوان هفت متر و درازاي زير سقف 16 متر است.اين مسجد در ضلع غربي و شرقي خود دو شبستان دارد كه چند سال پيش مرمت و بازسازي شده است.

ادامه...


مسجد امام خميني (سلطاني سابق) در مركز شهرسمنان واقع شده و يكي از مهم ترين و زيباترين بناهاي سمنان است كه نمازجمعه نيز در آن برگزار مي‌شود. اين مسجد داراي چهار در بزرگ ورودي از شمال، جنوب، خاور و شمال باختراست. درب شمال باختري به دالان درازي باز مي‌شود كه در انتهاي آن تكيه پهنه است. درب هاي شمال، جنوب و خاور داراي هشتي، دالان و دهليز هستند. بالاي درب هاي شمالي و خاوري تزيينات مقرنس‌كاري گچي زيبا با دو گوشواره دو طبقه در طرفين با پشت بغل‌هاي كاشي‌كاري شده وجود دارد.

ادامه...


مسجد زاوغان در شمال محله زاوغان سمنان و در ميان باغ‌هاي سرسبز واقع شده است. اين مسجد كه از بناهاي قرن دوم هجري و مربوط به دوره تسلط علويان در اين سرزمين است، به همت سيدضياءالدين محمد، فرزند و جانشين سيد زين‌الدين علي صالح پسر عبيدالله بن حسين اصغر بن امام زين‌العابدين(ع) بنا شده است.

ادامه...


مسجد جامع سرخه در شهر سرخه واقع شده و از قديمي ترين مسجد هاي اين منطقه است كه تاريخ احداث آن به قرن اول هجري قمري مربوط مي شود.

ادامه...


در سمت باختر روستاي سنگسر سمنان مسجد كوچكي با نام مسجد قائم يا حضرت صاحب الزمان ناميده مي‌شود. اين مسجد داراي مناره‌اي 10 متري است كه روي آن را با گچ سفيد كرده‌اند.

ادامه...


مسجد تكيه سفيد در خيابان ابوذر غفاري سمنان واقع شده است.

ادامه...


مسجد با يزيد بسطامي در شهر بسطام واقع شده و از بناهاي قابل توجه اين شهر است. اين مسجد شامل دو قسمت يكي براي نيايش مردان و ديگري مختص نماز و عبادت زنان بوده است. محراب مسجد بايزيد بسطامي داراي سه حاشيه گچ‌بري شده است و مطالبي بر روي آن نوشته شده است. ورودي صحن اين مسجد, وسيع بوده و درب ورودي آن سه لنگه است كه دو لنگه آن به هم چسبيده و درب سوم مجزا است. بر روي سه لنگه درب مذكور, منبت‌كاري بسيار هنرمندانه و ظريفي به چشم مي‌خورد و بالاي سر اين درب با آجرهاي مخصوص مطالبي به خط كوفي نوشته شده است.

ادامه...


مؤلف مطلع الشمس مسجد جامع شاهرود را اين طور تعريف مي‌كند« مسجد جامع شاهرود كه در خارج شهر است در ميان باغات و بساتين كه در سفح جبال شمالي واقع شده و آن بنايي معتبر است و هر چند از خشت خام برآورده‌اند. اما در اهميت كمتر از ابنيه آجري نيست، شكل آن مربع مستطيل است، هشت استوانه ضخيم در وسط است كه دو به دو موازي يكديگرند و روي آن‌ها طاق‌هاي محكم زده‌اند، قسمت مقابل محراب را پوشش از تير و تخته است و اين اختلاف سقف و طاق طاري و جديد است. قديم همه طاق خشتي بوده، در سال 1242 اهالي شاهرود اين مسجد را مرمت كرده‌اند و اين يك قسمت به طور مخالف پوشانده شده كف قسمت خاوري اين مسجد به قدر يك ذرع بلندتر است و زير آن آب انبار مي‌باشد و راه پله از خارج و ميان شارع است و روي اين قسمت خاوري هم با تير و تخته پوشيده شده و در وسط يك قطار ستون‌هاي تيربست و روي تيرها چند حمال بزرگ بر هم چفت كرده‌ انداخته و سرتيرهاي سقف را روي آنها قرار داده‌اند و تقريباً بطور تسنيم پوشانيده و مي‌توان آن جا را مسجد علي حده محسوب داشت، چه محراب مخصوص و مدخل ممتاز و وضع جداگانه دارد»

ادامه...


مسجد قديمي حضرت مجتبي (ع) در ميان بازار واقع شده است. درازاي اين مسجد 27 قدم و پهناي آن 17 قدم و ساختمان آن از خشت خام است. سقف مسجد با تير و تخته پوشيده شده، چهارده ستون از تير در دو رديف ميان مسجد كار گذاشته شده است. قبل از آباداني جديد شهر شاهرود اين مسجد و حمامي كه در كنار آن است، داير بوده كه افغان‌ها آن را خراب كرده‌اند.

ادامه...


تاريخ بناي مسجد جامع فرومد مربوط به قرن هفتم هجري است. اين مسجد كه در 165 كيلومتري شمال خاوري شهرستان شاهرود واقع شده به لحاظ شيوه معماري قديمي خود جذاب بوده است. درحال حاضر فقط ستون‌هاي ايوان و شبستان آن كه به تازگي ترميم شده؛ پابرجاست.

ادامه...


در روستاي ميامي شاهرود تكيه و مسجدي در كنار هم قرار گرفته اند. بالاي درب مسجد 12 بيت شعر به خط خوش بر سنگي نوشته شده است. تكيه حسينيه نيز اگرچه با خشت و گل ساخته شده از استحكام زيادي برخوردار است.

ادامه...


در روستاي علاء (كي لي) كه در 9 كيلومتري جنوب سمنان مسجد جامعي وجود داشته است كه چندي قبل ساختمان آن را به كلي خراب كرده‌اند و مسجد ديگري در سمت جنوب آن ساخته‌اند. مسجد جامع علاء داراي مناري است كه گفته مي شود با منار مسجد جامع سمنان در يك زمان ساخته شده است. مسجد جامع علاء از مساجد قرن اول هجري است. گويند كتيبه‌اي از جنس فيروزه بر سر در ورودي مسجد نصب بوده و يكي از حكام سمنان شبانه آن را كنده و برده است. تاريخ بناي مسجد جامع علاء سال 70 هجري بوده است.

ادامه...


مسجد جامع بسطام در جنوب بسطام و در فاصله دويست متري جنوب آرامگاه بايزيد بسطامي واقع شده است. اين مسجد در سال 706 هجري قمري ساخته شده است. صحن مسجد داراي محرابي است كه با گچ بري‌هاي بسيار زيبا و هنرمندانه تزيين شده است. صحن مسجد مربع و فضاي آن باز است. محراب ياد شده نيز داراي سه حاشيه گچ بري شده از آيات قرآن است. اين مسجد داراي دو كتيبه است كه در يكي زمان احداث بنا و نام باني آن نوشته شده و در ديگري نيز تاريخ تعمير آن در زمان فتح علي ‌شاه قاجار نوشته شده است.

ادامه...

 
استان سمنان داراي صنايع دستي متنوع و خوبي است. توليدات صنايع دستي عشايري و روستايي و شهري در استان سمنان به ترتيب اولويت و اهميت كمي و كيفي عبارت است از: بافته‌هاي داري شامل قالي و گليم, نساجي سنتي (شامل جاجيم، شال‌بافي، سجاده‌بافي، چادرشب، سبدبافي، زيلوبافي، كرباس، پشم‌ ريسي)‏, سفال و سراميك, نمد, منبت‌كاري – معرق كاري – قلم‌زني, چاپ قلم كار – چاقوسازي و چرم‌سازي.

ادامه...

 

به طور كلي در مورد پيشينه عشاير ايران، دو ديدگاه وجود دارد. يكي ديدگاهي كه در واقع اصالت و تقدم را به زندگي كوچنده گي مي‌دهد و شيوه معاش شباني و كوچنده گي را مقدم بر كشاورزي و يك جانشيني مي‌داند و بر اين اساس گفته مي شود؛ ايرانيان به مرور زمان؛ به كشاورزي و روستانشيني و سپس شهرنشيني و صنعت روي آورده‌اند. عشاير هر منطقه از مهم ترين جاذبه هاي زندگي اجتماعي هستند. در شهرستان سمنان ايل ها و عشاير متعددي زندگي مي كنند كه ايل سنگسري , ايل پروري و ايل افتري و ايل باصري مهم ترين آن ها است

ادامه...


آب و هواي استان سمنان نقش غير قابل انكاري در زمينه تنوع جاذبه هاي طبيعي اين منطقه دارد و به صورت مستقيم نيز در اين زمينه ايفاي نقش مي كند. وضعيت خاص استان سمنان و گرايش اين منطقه از كوهستاني به سمت كويري سبب تنوع اقليمي خاصي شده است كه به نوعي به صورت يكي ديگر از جاذبه هاي استان درآمده است. استان سمنان تحت تاثير جريان هوای گرم و خشك دشت كوير است اما عواملی چون دوری از دريا، جهت و امتداد كوه ها، ارتفاع مكان و وزش باد ها نيز در آب و هوای آن موثر هستند. در اين استان سه نوع آب وهواي مشخص را می توان در قسمت هاي شمالی, جنوبي و شمال خاوري تشخيص داد. قسمت هاي شمالي (شاهرود، دامغان، مهدی شهر، شهميرزاد) داراي زمستان هاي سرد و خشك و تابستان هاي معتدل هستند. قسمت هاي جنوبي (گرمسار و سمنان) داراي هواي بياباني و گرم و خشك در تابستان ها و هواي سرد در زمستان ها بوده و قسمت شمال خاوري (ميامي و حسين آباد گلپوش) نيز از تابستان هاي معتدل و مرطوب و زمستان هاي سرد برخوردارند. تنوع ناهمواری و مجاورت كوير و كوهستان در محدوده استان سمنان (علاوه بر بادهای محلی) موجب پيدايش بادهای باختری و كويری هم شده است. بادهای باختري معمولا مرطوب بوده و از باختر تا شمال باختري مي وزند. بادهای كويری نيز ازمناطق كويری و بيش تر در ماه های گرم سال می وزند و موجب افزايش درجه حرارت و خشكی می شوند. در كوير آن چه بيش تر از ساير عوامل موجب ظهور پديده هايی می شود، باد است. باد معمولا ماسه ها و سيلت های دانه درشت را به شكل تپه يا رشته تپه هايی در سطح زمين بر جای می گذارد كه به أن ها «تلماسه» می گويند. در هر منطقه ای كه باد قوی دايمی و يا موقتی و ماسه وجود داشته باشد، عموما تلماسه تشكيل می شود. تلماسه ها نيز از ديدني هاي اين منطقه هستند. آن جا كه باد سبب پوشيده شدن اطراف خانه ها با ماسه های روان مي شود,‏ آشنايي با شيوه معيشت و خلق و خوی مردمان و ساكنان واحه ها (آبادی ها) جاذبه اي كم نظير برای كسانی است كه مشتاق ديدن اين گونه مناظرهستند.ماه هاي تير و مرداد گرم ترين ماه هاي سال در استان سمنان هستند كه ميانگين بيش ترين درجه حرارت دما در اين ماه ها 25 درجه سانتيگراد و ميانگين حداقل حرارت در ماه های دی و بهمن كه سردترين ماه های سال استان هستند به زير 11 درجه سانتی گراد مي رسد. هم چنين اختلاف حداكثر مطلق درجه حرارت بين گرم ترين و سردترين ماه های سال به 31 درجه سانتی گراد می رسد.با توجه به دماي هوا در استان سمنان، نزولات جوی بسيار كم و غالبا به صورت ريزش باران است و ميزان آن به طور متوسط به 145 ميلی متر در سال می رسد. ميزان رطوبت از باختر به خاور استان و از جنوب به شمال افزايش می يابد شاهرود در ميان شهرستان های مهم استان با 1/161 ميلی تر بارش سالانه بيش ترين و دامغان با 2/120 ميلی متر كم ترين بارندگی را دارند. اقليم نيم بيابانی شديد خاص دشت ها، كوير نمك و قسمت هايی از فلات شمالی و مركز ايران بوده و بخش هايی از استان سمنان از جمله گرمسار و بن كوه را در بر گرفته است. در اين مناطق ميزان بارش و نزولات جوی اندك است و معمولا بارندگی آن در اوايل بهار و در بعضی از سال ها در تابستان نيز به وقوع می پيوندد. اقليم نيم بيابانی خفيف كه علاوه بر بخش های مختلف ايران قسمت هايی از خراسان، سمنان، شاهرود، دامغان را نيز در بر می گيرد و بارندگی در اين نواحی معمولا در پاييز و بهار نيز صورت می گيرد. ولی بيش ترين بارندگی در فصل زمستان روی می دهد.

ادامه...


آب و هواي شهرستان سمنان متغير و متنوع است. هوای جنوب اين شهرستان كويری و خشك، هوای شمالی آن معتدل و پاره‌ای از نقاط سردسير است. به طور متوسط ميزان بارندگی سالانه در سمنان 130 ميلی‌ متر است.

ادامه...
مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرکز گردشگری علمی-فرهنگی دانشجویان ایران می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright ©2018 istta.ir All rights reserved. Powered & Designed by WebTakin.ir , Graphic by Yousefi
logo-samandehi